Bakanlık Düzeltme Yaptı, "Eğlence Saati" Yine Uzadı



Müstakilen belgelendirilmiş lokantalar, özel yeme içme tesisleri ve yüzer yeme içme tesislerinin çalışma saatini, bir genelgeyle gece 05:30’dan 02:30’a çeken Kültür ve Turizm Bakanlığı geri adım attı. Bakanlık, yeni bir genelgeyle açık kalma saati sınırını 05:00’e aldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 19 Ağustos 2008’de yayınladığı genelgeyi 22 Nisan’da imzaladığı başka bir genelgeyle yaklaşık olarak eski haline getirdi. Bakanlık yetkilileri eski genelgedeki saat ayarlamalarını "sokak aralarında yerleşim alanları içinde yer alan mekanların gürültü kirliliği yaratmaması ve mahalle sakinlerini rahatsız etmemesi" olarak dile getirmişti.

Gerekçe krizin etkisi

Çalışma saatlerinin ileri alınmasının gerekçesi ise 22 Nisan tarihli yeni genelgeye "global ekonomik krizin işletmeler üzerindeki etkisini azaltmak ve yasal faaliyetlerinin sınırlandırılmaması hususu da göz önünde bulundurularak düzenlenmiştir" sözleriyle yansıdı. Konaklama tesisleri, özel konaklama tesisleri, tatil merkezleri, mola noktaları, yüzer konaklama tesisleri, ana ve tali yat limanları, yat çekek yerleri ve yat yanaşma yerlerinin ise çalışma saatlerinde değişiklik öngörülmeyerek, yine "24 saat açık tutulmasına" karar verildi.

05:00’e kadar açık

Müstakilen belgelendirilmiş kafeteryalarla, günübirlik tesislerin de 07:00 ile 02:30 saatleri arasında açık kalması kararlaştırıldı. Eğlence merkezleri, müstakil eğlence yerleri ve müstakilen belgelendirilmiş barların da çalışma saatleri 05:30’dan 05:00’e çekildi.

Can güvenliği ayarı

Genelgede, turizm amaçlı sportif faaliyetlerde bulunmak için Bakanlıktan izin belgesi almış işletmelerin çalışma saatleri ise "can güvenliği açısından gün doğumu ile başlayıp gün batımı ile sona erer" hükmü ile belirlendi.