Bakanlık Kira İstedi 'ModernTürk 2' Sergisi Açılamadı

İstanbul Sanat Müzesi Vakfı'nın düzenlediği 'ModernTürk 2' adlı sergiyi gezmek için dün ve önceki gün Topkapı Sarayı Müzesi'ne gidenler kapıda kaldı! Çünkü sergi açılamadı. Amacı İstanbul'a uluslararası bir sanat müzesi kazandırmak olan Vakfın başkanı ve Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Tomur Atagök, Kültür Bakanlığı'yla yaptıkları yazışmaların zamanında sonuçlanmaması nedeniyle yer sorunu yaşadıklarını söyledi.

Prof. Atagök sorunun döner sermayenin yer için para talep etmesi üzerine yaşandığını belirtti: "Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan bir seneye yakındır yanıt gelmedi. Gelen yanıttaysa ücret istendiğini gördük. Bakanlıkla tekrar bir yazışma yapıp bu konuda yardımcı olmasını istedik. Bu dönem döner sermaye daha etkin çalışıyor. Çünkü güvenlik sorunlarını halletmek için para arıyorlar. Ancak bu serginin önemi kavranamadı."

Sergi eninde sonunda açılacak
2001'deki 'ModernTürk 1' sergisinin Topkapı'da ücret ödenmeden düzenlendiğini anlatan Atagök, bu kez ücret talep edileceğini tahmin edemediklerini söyledi. Atagök, hâlâ Topkapı Sarayı için izin verilmesini beklediklerini ama en kötü ihtimalle sergiyi farklı bir mekânda açacaklarını vurguladı: "Topkapı Sarayı yönetimi sergiye destek veriyor. Serginin önemini döner sermayenin anlamasını bekliyorum."

Görüşüne başvurduğumuz Kültür Bakanlığı Müsteşarı Mustafa İsen ise durumun DÖSİM'le ilgili olabileceğini söyledi.

Sergi için Sema-Barbaros Çağa, Nahit Kabakçı, Zeyno-Muhsin Bilge, Lüset-Mustafa Taviloğlu, Fatoş Saka, Besi Cecan, Necla Bingöl ve Çetin Nuhoğlu koleksiyonlarından seçilen yapıtlar Türkiye'nin ilk demokrasi tecrübelerini anlatan bir bütün oluşturuyor. Sekiz önemli koleksiyondan seçilen 250'den fazla yapıt, 42 çağdaş ressamın imzasını taşıyor.