Bakanlık: Talan Yok

İmarsız Hazine arazilerinin satışının ikinci bir emre kadar durdurulmasına ilişkin olarak Maliye dün bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Talan yok, kimseye kanun dışı arazi satılmamıştır" denildi.

Gazetemizde çıkan "Talan'dan Towers çıktı" haberi üzerine bir açıklama yapan Maliye Bakanlığı, bazı yeşil alanların imara açıldığı iddialarının gerçek dışı olduğunu bildirdi. Hazine'ye ait, kamu hizmetine tahsisli olmayan imarlı ve imarsız araziler ile tahsisli olup da bu amaçla kullanılmayan arazilerin ekonomiye kazandırılmasını amaçladıklarını belirten bakanlık yetkilileri, yaptıkları tüm çalışmaların kanun ve yönetmeliklere uygun olduğunu vurguladı. Bu taşınmazların satışı, kiralanması ve üzerinde sınırlı hak tesis edilmesi işlemlerinin ekonomi politikasının yanı sıra acil eylem planı açısından da büyük önem taşıdığını belirten yetkililer, Hazine'ye ait taşınmazların satılması yetkisinin de kendilerine ait olduğunu dile getirdi.

Belediyeler Yetkili
3194 sayılı İmar Kanunu'nun 7. maddesi gereğince, imar planlarını yapma, yaptırma, değiştirme ve onaylama yetkisinin ise ilgili belediyelerde olduğuna dikkat çeken yetkililer, bu konuda bir yetkileri olmadığına dikkat çekti. Bakanlık yetkilileri ayrıca Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün web sayfasında satışı duyurulan arazilerin 5 yıldan bu yana satışta olduğunu ve 22 Nisan'da Resmi Gazete'de yayınlandığı belirtilen düzenlemeyle ilgisi olmadığını ifade ettiler.

Daha Fazla Gelir
Maliye Bakanlığı yetkilileri, Hazine'ye ait imarlı ve imarsız arazilerin gayrımenkul piyasasındaki gelişmelere paralel olarak, daha ekonomik şekilde değerlendirilmesi amacıyla 21 Şubat ve 3 Mayıs tarihlerinde tüm valiliklere yazı gönderdiklerini kaydetti. Yetkililer, gönderdikleri yazıyla, belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunan ve imar planları yapılmayan Hazine arazilerinin satışını durdurduklarını ifade etti. Söz konusu alanları imar planlarını yaptıktan sonra satışa çıkarmayı hedeflediklerini belirten yetkililer, böylece daha fazla gelir elde etmeyi planladıklarını dile getirdiler. İstanbul Valiliği'ne satışların durdurulması yönünde 21 Şubat tarihinde yazı gönderdiklerini kaydeden yetkililer, söz konusu haberlerin bu tarihten sonra yayınlandığına dikkat çekti.

Haberle ilgili yasal haklarını kullanacaklarını ve haberi yazan muhabiri Basın Konseyi’ne şikayet edeceklerini belirten bakanlık kaynakları herhangi bir kişi ya da gruba kanunsuz bir satışın yapılmadığını yineledi.