Bakanlıktan Bozcaada Açıklaması: Villa Değil Barınak!



Bakanlık açıklamasında ‘Bozcaada’nın yüzde 90’ının yapılaşmaya açıldığı’ savının asılsız olduğu belirtildi. Açıklamada ‘tarım arazilerine villa’ yapılmayacağı kaydedilerek bu arazilerde sadece çiftçinin barınma ihtiyacını karşılamak üzere gereken yapılaşmalar olacağı bildirildi. Hürriyet'in haberine göre, açıklamada şu noktalara dikkat çekildi:

-Adanın yerleşik nüfusuyla birlikte azami değerlerine ulaştığı yaz yoğunluğu da dikkate alınarak 2040 yılı için 11 bin kişi nüfus kabulü yapıldı. Bu öngörü, kentsel, sosyal ve teknik altyapının realizasyonu anlamında önem teşkil ediyor.

-Akvaryum Koyu olarak adlandırılan bölge, 3. derece doğal sit alanı olup, 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planında da bu şekilde gösterildi.

-1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda, 1/25 bin ölçekli çevre düzeni planında yer alan arazi kullanımları doğrultusunda plan kararları oluşturuldu. Bu doğrultuda 1/25 bin ölçekli çevre düzeni planında olduğu üzere Bozcaada genelinde yerleşik alanların çevresi dışında yalnızca güneyde gelişme alanı belirlendi.

-Belediyesi tarafından kentsel tasarım rehberi hazırlanmadan imar planları onaylanmıyor. Ayrıca, Bozcaada’da yapılacak yapıların doğal yapı malzemeleri kullanılarak yapılması da 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı ile hüküm altına alındı ve adanın yapı estetiğinin korunması da sağlandı.

-Tarım arazilerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenecek tanım sınıfları dikkate alınarak, yalnızca çiftçinin barınma ihtiyacını karşılamak üzere ihtiyaç duyulan yapılaşmalar için şartlar oluşturuldu.