Bakanlıktan O Gemiye Vize Çıktı!



DHA'nın haberine göre, Angola açıklarında 2000 yılından bu yana ham petrol işlemek üzere kullanılan 7391185 IMO numaralı 'Kuito FPSO' adlı geminin sökümü için 2014 yılında ihale açıldı. İhaleyi kazanan Türk firması da, gemiyi söküm için İzmir Aliağa'daki Gemi Geri Dönüşüm merkezine getirmeye başladı. Geminin Türkiye'ye yaklaşmaya başlamasıyla birlikte çevreciler tepki gösterdi. Gemide yüksek miktarda radrasyon bulunduğunu söyleyen çevreciler, geminin Türkiye'ye kabul edilmeden geri gönderilmesini istedi.

Uzmanlar inceleme yaptı

Bu iddialar üzerine, Basel sözleşmesine uygun olarak raporlarının alındığı söylenen gemiye, dün de Türkiye'ye girişine izin verecek olan akredite kurumlar olan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Gümrük Muhafaza ve Çevre İl Müdürlüğü'nden ekipler çıktı. Uzmanlar kendi yönlerinden gemide inceleme yaptı. Çeşitli ölçümlerde bulundu. Elde ettikleri bu verileri değerlendiren kurumlar, 'Zararlı bir bulguya rastlanmadığı' raporu verdi.

Rapor üzerine girişine izin verilen gemi, Aliağa'daki tesislere doğru yüzdürülmeye başlandı. Geminin burada söküm için karaya çıkartılacağı açıklandı.