Bakılan Görülen Kadar



Kolektif yaşam, şehirleşme, göç gibi kavramlar üzerine çalışan iki genç sanatçı Sırma Şiir Okan ve Hatice Akyüz'ün eserlerinden oluşan "Bakılan Görülen Kadar" adlı karma sergi Stoneline Art Gallery'de 5 Kasım 2020 tarihine kadar sanatseverlerin ziyaretine açıldı. Sergide fotoğraf, resim, baskı gibi farklı tekniklerle çalışan Hatice Akyüz ve Sırma Şiir Okan, toplumsal yaşamın bireysel ve kollektif yapısına ilişkin farklı bakış açıları getiriyorlar.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Hatice Akyüz’ün eserlerinde, şehir içerisinde yıkılmaya yüz tutmuş, gerisinde yaşanmışlıkların izleri ve bir zamanlar içlerinde barındırdıkları sakinlerinin yokluğu dışında pek bir şey kalmamış mekânlar; mekân, zaman, enerji ve bellekle harmanlanmış bir düzlemde karşımıza çıkıyorlar. Sergi kapsamında yer alan fotoğraf ve gravür baskılarında; mahrem yer olan “ev” siyasal düzen içerisinde yıkılarak, “ötekilere” de açık hale gelerek kamusal alana dahil oluyor.

“Taraf”; 35x75 cm, Alüminyum üzerine fine art baskı, 2017.

Sırma Şiir Okan’ın eserlerinde, izleyicinin mekânsallığı ile tuvalin veya kâğıdın mekânsallığı arasında ilişki kurularak, makro-mikro zıtlık ele alınıyor. Özgün mekânlarından koparılıp yapay bir düzlem üzerine yapıştırılmış, sanatçının aidiyetlerinden yoksun bırakılan böceklerini, kollektif ve de bireysel yaşamını görüyoruz. Sanatçı aidiyet, göç gibi kavramlar üzerinden yeni bir okuma için alan açıyor.

“Kaos”; 130x170 cm, Tuval üzerine akrilik, 2016.

  Sergi mekanından fotoğraf.

Ayrıntılı bilgi için tıklayın

*

Sanatçılar Hakkında

Hatice Akyüz (1993, İstanbul)

2016 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi resim bölümü mezunu. 2016 yılında aynı üniversitede başladığı lisansüstü eğitimine devam etmektedir. Çeşitli kurumlarda sanat ve tasarım, sanat terapisi gibi alanlarda eğitmenlik yapmış, günümüzde görsel sanatlar öğretmeni olarak özel bir kurumda çalışmaktadır. Sanatsal pratiğine İstanbul’da devam etmektedir. Sanatçının çalışmalarında, ana tema kavramı “ev” ve “içerisi-dışarısı” odaklıdır. Ambivalans kavramının barındırdığı zıtlıkların birlikteliği durumunu, sanatçı mekânlar üzerinden ilişkilendirerek mekânlardaki iç ve dış birlikteliğini konu almaktadır. Katmanlılığı bulunan bu mekânlarla kendi geçmişini özdeşleştirerek, mekânlar ve o an oldukları haller üzerinden psikolojik bir birlikteliğin temsilini gösterir. Arşiv ve arşiv oluşturma yoluyla fotoğrafın temsil dilinin gücünü, aynı zamanda anı donduran ve anı hapseden olarak da fotoğrafı kendi üretim biçiminin bir aracı haline getirmiştir. Fotoğraf dışında baskı tekniği, video ve resim teknikleriyle de üretimlerine devam etmektedir.

Sırma Şiir Okan (1990, İstanbul)

2016 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi resim bölümünden mezun oldu. 2013-2014 lisans eğitimi dönemi sırasında Erasmus programı ile Paris’te École Nationale supérieure des Arts Décoratifs (ENSAD)’da Image Imprimée (Baskı resmi) bölümünde bir yıl eğitim aldı. Mezun olduktan sonra reklam ve etkinlik alanında Jr. Art Director olarak çalıştı. İstanbul’da çalışmalarına devam etmektedir. Sanatçı çalışmalarında, mikro-kozmostaki kaotik ilişkiler ile insan yaşamında var olan kaos ortamı ilişkilendirerek, böceklerin dünyası ile insanların dünyası arasındaki benzeşimi kurgulamaktadır.

*

Stoneline Art Gallery Hakkında

Stoneline Art Gallery, kâr amacı gütmeyen bir anlayışla, genç yetenekleri desteklemek ve eserlerini sanatseverlerle buluşturacak bir ortam sunmak misyonu ile 2016 yılında kuruldu. İstanbul’da bulunan plaka showroomumuz içinde yarattığımız bu galeri ile genç yeteneklerin eserlerini doğal taşlar ile aynı mekânda buluşturmayı, öğrencilerin ve genç sanatçıların eserlerini görünür kılmayı, onları cesaretlendirmeyi ve sanatseverlerle arada bir köprü olmayı amaçlıyoruz. Düzenlediğimiz sergiler hafta içi 08:00 – 17:00 saatleri arasında İstanbul Ayazağa’da bulunan merkez plaka showroomumuzda yer alan Stoneline Art Gallery’de ziyarete açıktır.

*

Stoneline Hakkında

Stoneline, dünyanın her yerinden tedarik ettiği farklı görsel ve yüzey dokularıyla tabloyu andıran 400’ü aşkın doğal taşı, yaşam alanlarıyla buluşturarak, mimarların ve tasarımcıların projelerinin birer baş yapıta dönüşmesi için olanak sunmaktadır. 1997 yılında İstanbul’da kurulan Stoneline, mimarinin vazgeçilmez unsurlarından; mermer, granit, onyx ve diğer tüm doğal taş çeşitlerinin ithalat ve ihracatını yapmaktadır. 20 yılı aşkın birikim ve tecrübesiyle tasarım, projelendirme, üretim, montaj, yüzey koruma ve satış sonrası hizmetlerinin yanı sıra plaka, bundle veya konteyner bazında satış hizmeti de vermektedir.