Neye Niyet Neye Kısmet



AB'nin çevre uzmanlarından oluşan bir heyet, rapor hazırlamak için geldikleri Antalya'da tarihi Kaleiçi'ni gezdi. Birinci Dünya Savaşı'nda İtalyanlar tarafından kurulan hastaneyi ziyaret etmek isteyen uzmanlar, tarihi binayı yıkık dökük bulunca şaşkına döndü. Bugüne kadar hiçbir bakım yapılmayan binanın çevresinin de çöplük haline geldiğini gören heyet, AB Çevre Komisyonu için rapor hazırladıklarını, ancak resmi olarak gönderilmediklerini, bu manzara karşısında hayal kırıklığına uğradıklarını söylediler. Heyet, şaşkınlık içinde binanın etrafında gezdi.

Alman uyruklu çevre uzmanı Prof. Dr. Albert Johanes, "Biz gerçekleri görmek ve rapor etmek için geldik. Gezimiz İstanbul, Mardin ve Antalya'yı kapsıyordu. Buradan sonra raporlarımızı hazırlayıp AB Çevre Komisyonu'na sunacağız. Ancak savaşta İtalyanların kullandığı hastanenin çöplük olarak değerlendirildiğini görünce çok üzüldüm. Antalya muhteşem ama çok bakımsız. Tarihe sahip çıkılmamış" diye konuştu.

İtalyanlar Kaleiçi’nde kaldı
İtalyanlar, Birinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere, Fransa ve Rusya ile Londra Andlaşması’nı imzaladı. Anlaşmaya göre Antalya iline yakın olan Akdeniz bölgesi İtalya’ya verildi. İtalyanlar, şehre hemen asker çıkarmak yerine, papazlar, rahibe ve doktor gönderdiler. Şehirde okullar ve hasta yurtları açtılar. İtalyanlar, bu hizmetlerini Kaleiçi’nde sundular.