Bakırda Talebi Stok Doyuruyor



Emtia borsalarında işlem gören bakır kontratlarında fiyatlar beş ayın zirvesine tırmandı. Metal uzmanlarına göre fiyat artışının gerekçesini stok düşüşünde aramak gerekiyor. Metaller için uluslararası gösterge anlamı taşıyan Londra Metal Borsası'nda (LME) stokların 30 haftanın en düşük seviyesine ulaşması uzmanların temel verisi.

Borsadaki stokların 18 Şubat 2010 tarihinden bu yana 384 bin tona gerilediğine, bunun da yüzde 31 düşüş anlamına geldiğine dikkat çeken uzmanlar fiyat artışı eğiliminin talep ile de pozitif desteklendiğini düşünüyor.

Bakır üretimi hammadde olması nedeniyle endüstriyel talep için kilit veri. Üretimin yüzde 42'si elektrik-elektronik sektöründe, yüzde 28 yapı sektöründe, yüzde 12'si otomotiv, yüzde 9'u küçük ev aletleri ve yüzde 9'u da makine imalat sanayiinde kullanılıyor. Goldman Sachs'ın yayımladığı rapora göre bakır ‘zirve noktasını önümüzdeki aylarda aşacak hammaddeler' içinde en iddialı olanı. Grup özellikle stoklardan yapılan siparişlerin son haftada ayın zirvesine çıktığını örnek gösteriyor.
 
Haftalık artış yüzde 3,4

Bu gelişmeler ile birlikte New York'taki Comex Borsası'nda işlem gören bakır kontratları haftanın son kapanış gününü yüzde 0,8'lik fiyat artışı ile kapatarak pound başına 2.85 cent kâr yazdı ve 3.522 doları gördü. Haftalık artış oranı da böylece yüzde 3,4'e ulaşarak beş haftanın zirvesine tırmanmış oldu. Bakır, 26 Nisan 2010 tarihinde 3.5525 dolar ile en aktif kontratta tüm zamanların rekorunu kırmıştı. LME'deki üç ay vadeli kontratlarda ise boğa etkisi kendini gösteriyor. Ton başına 20 dolar kazandıran vadeli kâğıtlar 7.720 tona kadar ulaştı.
 
Grev tehdidi piyasayı korkutuyor

Arz tarafında da fiyat artışını destekleyebilecek potansiyeller bakır uzmanlarının gündemini oluşturuyor. Analistler özellikle dünyanın en büyük üretici ülkeleri olan Şili ve Peru'daki fabrikalardaki grev ihtimallerinin boğa piyasasını kızıştıracağını vurguluyor. Goldman Sachs analisti Jeff Currie'ye göre piyasa eğer arz sıkıntıları ile de karşılaşırsa bunun anlamı ‘stokların silinip süpürülebileceği'.

Öte yandan bakırdaki artış eğilimi diğer metallere de yansıyor. Bunların içinde en dikkat çekici olan ise kalay fiyatları. Ton başına 23.800 dolara kadar çıkıp bir yılın zirvesinden geri dönen fiyatlar cuma günü yine küçük bir artış oranı olan yüzde 0,4 ile 23.600 dolardan haftayı kapattı. Alüminyum, kurşun ve çinko fiyatları da borsalarda artış eğiliminin görüldüğü diğer metaller.