Bakırköy Belediyesi, İç Hatlar Terminali İnşaatını Mühürledi, Şirketler Tedirgin

Atatürk Hava Limanı İç Hatlar Terminali’nde modernizasyon inşaatının Bakırköy Belediyesi tarafından mühürlenmesi, tartışmaları beraberinde getirdi. Mühür olayı, Belediye Kanunu’na dayanarak ruhsat alınması için ‘harç ve rüsum vergilerinin’ ödenmesini şart koşan belediye ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ)’in karşı karşıya getirdi. DHMİ mahkemeye başvururken, turizm sezonu öncesi hava limanında yaşanan kaos, havayolu şirketlerini endişelendiriyor.

TBMM’de geçen yıl 3 Temmuz’da kabul edilen 5393 sayılı Belediye Kanunu, mali sıkıntı içindeki belediyelere yeni kaynaklar konusunda bazı yetkiler tanıyor. Yasanın 14. maddesinde, ‘belediyenin görev, sorumluluk ve yetki alanının, belediye sınırlarını kapsadığı’ ifade edilirken, ‘kanunlarla başka bir kamu kurum ve kuruluşuna verilmeyen (özel sektöre kiralanan) mahallî müşterek nitelikteki diğer görev ve hizmetlerin’ de belediye tarafından yapıldığı ve yaptırıldığı kayıt altına alınıyor. Belediyeler de bu yetkiye dayanarak, özel sektöre kiralanan hava limanlarında yeni kaynak arayışına yöneldi. Bir süre önce Atatürk Hava Limanı’ndaki restoranları denetlemek isteyen belediye görevlileri, son olarak İç Hatlar Terminali gidiş katında yürütülen modernizasyon çalışmalarına ‘ruhsatsız olduğu’ gerekçesiyle müdahale ederek mühürledi.

İstanbul Vali Yardımcısı ve Atatürk Hava Limanı Mülki İdare Amiri Vedat Müftüoğlu, mühürleme olayının beraberinde daha büyük sıkıntılar getirebileceğini ifade ederek, olayın özel sektör tarafından işletilen diğer hava limanlarında da yaşanabileceğini bildirdi. Belediyeler ile yaşanabilecek sıkıntının, yasaya, ‘özel sektöre devredilen hava limanları bunun dışındadır’ şeklinde bir ek madde ile çözümlenebileceğine dikkat çekti. Müftüoğlu, “Bu olay yarın diğer havaalanlarına da yayılınca işin içinden çıklamaz bir hal alacak.” dedi.

İnşaatın durması, kuyruk ve rötarlara sebep olacak
Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Başkanı ve Onur Havayolları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şahabettin Bolukçu, Atatürk Hava Limanı’ndaki inşaat çalışmalarının durdurulmasının hem yolcuları hem de havayolu şirketlerini mağdur edeceğini söyledi. Bolukçu, mağduriyetin giderilmesi için en azından ‘geçici izinle’ çalışmaların başlatılması gerektiğini bildirdi. Bolukçu, “Terminale giriş kapıları yetersiz olduğu için yaz sezonunda uzun kuyruklar oluyordu. Burası genişletilerek ek x-ray cihazları konulacaktı. İnşaat çalışması durunca bu işler yapılamayacak. Yolcular uçağa geç kalırken, bu sefer uzun süreli rötarlar yaşanacak.” dedi.