Asansör Tasarım Yarışması



Türkiye’nin ilk Asansör Tasarım Yarışması, Uluslararası Asansör İstanbul Fuarı’nın etkinliklerinden biri olarak düzenleniyor. Yarışma, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu’nun (ETMK) danışmanlığında, Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği (AYSAD) ve İFO Fuarcılık işbirliğiyle gerçekleştiriliyor. Geleneksel hale gelmesi hedeflenen yarışmanın ilk yılki konusu; “GELECEĞİN ASANSÖRÜ”.

Teknolojinin insanoğluna sunduğu önemli armağanlardan biri ve yaşamdaki hızlı değişimin öncülerinden olan dikey ulaşım aracı asansörler, artık yalnızca 20. yüzyılın bilimkurgu eserlerinde yer almakla kalmayıp, bugün artık gemilerde, dev plazalarda, kulelerde, hatta uçaklarda kullanılıyor. Asansör endüstrisi, nano teknoloji çağı 21. yüzyılda, insanoğlu’na yeni ve daha büyük sürprizler hazırlıyor.

Son yıllarda hemen her alanda başarıları konuşulan Türk tasarımcılar, şimdi de “Geleceğin asansörü”nü tasarlıyorlar. Türk tasarımcılar; Japon Uzay Havacılık Dairesi’nde (JAXA) takım lideri sıfatıyla Uzay Asansörü Projesini yürüten Serkan Anılır ve VW Baş tasarımcısı Murat Günak gibi tasarımcıların Türkiye’de yetişmesinin rastlantı olmadığını, asansör sektöründe de kanıtlamaya hazırlanıyorlar.

Türkiye’de otomotiv sektörüne benzer bir gelişme ivmesi kazanan asansör sektörü ise, yakın gelecekte tüm eski dünya pazarında liderliğe oynuyor. Her geçen gün Avrupa, Afrika, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlerdeki pazar payını arttıran Türk Asansör Sektörü, mühendislik alanındaki başarısını tasarım boyutuyla, daha da ileriye taşıyarak pazardaki hakimiyetini güçlendirmeyi planlıyor.

Profesyoneller ve öğrenciler ayrı ayrı yarışıyor

Asansöre olan ihtiyacın gelecekte daha da artacağı öngörüsünden yola çıkarak gelişen teknoloji ve artan beklentileri karşılamak üzere yapılacak tasarımlarda; enerji tüketimini azaltmak, binaların ulaşabileceği kat sayısını arttırmak, asansörün çalışma prensiplerine (tahrik, kumanda, asılma şekli,..) yönelik yeni yaklaşımlar oluşturmak, yeni malzemeler kullanmak, kullanıcılara ek kolaylıklar sağlamak, binada kullandığı alanı asgariye indirgemek, güvenliğini arttırıcı çözümler oluşturma gibi konular ön planda tutulacak. Bu amaçla “Geleceğin Asansörü Tasarlanıyor” başlığı altında yapılacak yarışma; profesyonel (üniversitelerin tasarım, güzel sanatlar, mimarlık ve mühendislik fakülteleri mezunları) ve öğrenci (üniversitelerin tasarım, güzel sanatlar, mimarlık ve mühendislik fakültelerine kayıtlı) olmak üzere iki ayrı kategoride düzenleniyor. Her iki kategoride de katılımcılardan özgün ve yenilikçi ürün tasarımları geliştirilmeleri bekleniyor.

Yarışmaya katılacak projelerin, 20 Eylül 2005 Salı günü saat 17:00’ye kadar teslim edilmesi gerekiyor. “Geleceğin Asansörü Tasarlanıyor” yarışmasının ödül töreni Ekim ayı içinde yapılacak. Her iki kategoride yapılacak değerlendirme sonucunda profesyonel dalında birinciye 5.000 YTL., öğrenci dalında birinciye 3.000 YTL, her iki kategoride de birincilik ödülüne layık görülen yarışmacılara dünyanın en büyük asansör fuarlarından biri olan Augsburg/Almanya’ da düzenlenecek Interlift 2005 Uluslararası Asansör Fuarı’na seyahat ödülü verilecek. Yarışmaya katılım şartları ve diğer bilgiler, yarışma şartnamesinde açıklanıyor.

Şartname ve diğer bilgiler ; www.aysad.org.tr, www.etmk.org, www.ifo.com.tr, sitelerinde yayınlanıyor

bilgi için:
aygün aydın/ departman medya iletişim
0216 325 96 30 pbx
aygunaydin@departmanmedya.com