Baksı'da Yol Biter Hayaller Bitmez



Bayburt'taki köyüne kurduğu uluslararası standartlardaki Baksı Müzesi'ni açan Hüsamettin Koçan, 'Baksı projesi akıllı işi değil. Bayburt'tan gelen yol bu köyde biter. Ama hayaller bitmiyor' dedi

Ressam Hüsamettin Koçan’ın kendi köyünde kurduğu Baksı Müzesi, dün (20 Temmuz) Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katıldığı bir törenle resmen açıldı. Açılış töreninin esas izleyicileri ve davetlileri Baksılılar oldu. Açılışa müzenin bulunduğu Bayraklı (Baksı) ve çevre köylerden Ehramlı kadınlar, başlarında Baksı Müzesi şapkalarıyla çocuklar, genç-yaşlı erkekler katıldı.

Açılışta konuşan Prof. Hüsamettin Koçan, Bayburtluları “Bizim çocuklar, hoşgeldiniz” şeklinde selamlayarak konuşmasına başladı. Koçan, şöyle konuştu: “Bu Baksı projesi akıllı adam işi değil. Bayburt’tan gelen yol bu köyde biter. Ama hayaller bitmiyor. Böyle başladık bu projeye ve bugüne kadar geldik. Projenin etrafında üç önemli grup var: Sanatçılar, çocuklar ve gurbetçiler. Burası, altkültürle üstkültürü önyargısız biçimde bir araya getiren farklı bir müze. İnsan ne yaptıysa bize aittir. Burada konferans salonumuzda köylüler düğün de yapacak, atölyelerinde el sanatları üretecek, bu müze buralılar tarafından kullanılacak.” Müze binasının, kendisine her tür yolu açan babasına ait olduğunu, müzeyi köyün çocuklarına armağan ettiğini söyleyen Hüsamettin Koçan, emeği geçen herkese, en çok da hayalini paylaşan ve müzenin yapılmasında çok önemli bir rol oynayan karısı Oya Koçan’a teşekkür etti.

Günay: Bakanlığımın en mutlu günü

Müze binasını gezerken duygusal anlar yaşayan Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, konuşma yapmak için kürsüye geldiğinde, çevresindeki tüm çocukları etrafına topladı ve bakanlığı süresince yaşadığı en güzel günün bugün olduğunu söyledi. “Kültür sanata ihtiyacı olan ama imkânı olmayan insanlara bunu götürmek beni en çok heyecanlandıran şey. Bundan 10 yıl önce Bayburt’u ziyaret ettiğimde, Hüsamettin Koçan’la tanışmıştım. O zaman bana müzesinden bahsetmiş, bende içimden ‘Sanatçı biraz da deli olur’ diye geçirmiştim. Şimdi buranın açılışını yapıyorum. Bu proje, bana Ferhat’ın aşkını hatırlattı. Hüsamettin Koçan da Ferhat gibi dağları delip buraları eşi Oya hanıma sevdirmek için sanat getirmiş. Sizi günümüzün Ferhat ile Şirin’i olarak saygıyla selamlıyorum” dedi. Açılış töreninin ardından Şevval Sam türkülerden oluşan bir konser verdi.

Bayburt’un 45 kilometre uzağındaki Bayraklı köyünde açılan müzede geleneksel sanatlarla birlikte çağdaş sanatçıların işleri sergileniyor. Sanat atölyeleri, misafirlerin konaklayacağı odalar, sergi alanları, kütüphane ve konferans salonuyla Baksı Müzesi uluslararası standartlarda bir sanat merkezi olarak açılışa gelen herkesin beğenisini kazandı. (Kültür Sanat)