Bakü-Tiflis-Ceyhan Vanası 3.5 Milyon Dolara Açılıyor



Türkiye, 15 devlet başkanı, 30’a yakın başbakan ve 50 kadar enerji bakanının davet edildiği Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hattı’nın yarın yapılacak resmi açılışı için hazırlıkları tamamladı. Masrafları 3.5 milyon doları bulacağı hesaplanan böylesi büyük bir törenin Türkiye’de ilk kez düzenlendiği belirtiliyor.

Asrın projesi olarak değerlendirilen Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı’nın (BTC) bitiş noktası olan Ceyhan’daki Haydar Aliyev Deniz Terminali’nde yarın yapılacak tören için hazırlıklar tamamlandı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in ev sahipliğinde gerçekleşecek olan ve Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ile Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ile birlikte 15 devlet başkanının, yaklaşık 30 başbakan, 50’ye yakın enerji ve dışişleri bakanının davet edildiği tören için güvenlik önlemleri de en üst düzeye çıkarıldı.

3.5 milyon dolarlık tören:
1076 kilometresi Türkiye’de olmak üzere 1776 kilometre uzunluğundaki hattın açılış töreninin düzenleneceği 2 bin kişilik klimalı çadır hizmete hazırlandı. Ceyhan’daki terminalde 1280 metrekarelik tören çadırı dışında yine hepsi klimalı olmak üzere 860 metrekare büyüklüğünde basın merkezi çadırı, her biri 250 metrekare büyüklüğünde karşılama, güvenlik ve ikram çadırı, İncirlik Üssü’nde de biri 36, diğeri 250 metrekare büyüklüğünde çadırlar kuruldu. Tekfen Filarmoni Orktestrası’nın da konser vereceği tören çadırı, İskenderun Körfezi’ni kuş bakışı görecek şekilde yerleştirildi. 3.5 milyon doları bulacak masraf yapılacağı hesaplanan, böylesi büyük bir törenin Türkiye’de ilk kez düzenlendiği belirtildi.

Tabelalar bile yenilendi:
Konukların geçiş güzergahındaki dere ve su yataklarındaki büyük otlar, görsel güzelliğin yanı sıra güvenlik açısından temizlenip, yol çizgileri ve orta refüjler, kaldırım taşları boyandı, yön tabelaları ve trafik işaret levhaları yenilendi. Adana Havalimanı’ndan itibaren 82 kilometrelik güzergahta, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ın bayrakları ile törene sponsor olan Petrol Ofisi’nin flamaları asıldı. Ayrıca, 14 yere boru hattında kullanılan borulardan törene özel olmak üzere yön tabelaları oluşturulup, bunların üzerine bulundukları yerden itibaren ülkelerin uzaklıkları yazıldı. Adana’nın Yumurtalık İlçesi’ne bağlı Gölovası Köyü’ndeki balıkçılara getirilen av yasağı rahatsız etti.

Transit ülkeydik, kilit rol üstlendik
Dışişleri Bakanlığı Enerji, Su, Çevre İşleri Genel Müdür Yardımcısı Elçi Mithat Rende, gelinen nokta konusunda, petrol ve doğalgaz zengini olmayan Türkiye için ilk kez, uluslararası enerji alannıda, "kilit rol üstlendiği ve konumunun stratejik olduğunun" söylendiğini aktardı. Transit bir ülke için, ilk kez bu çeşit bir adlandırma söz konusu olduğunu belirten Rende, projenin hem ekonomik açıdan hem de Türkiye, Azerbaycan ve diğer ev sahibi ülke Gürcistan ile uluslararası camia açısından önemli olduğunu vurguladı. Rende, "50 milyon ton petrol yılda doğrudan Azeri-Güneşli-Çıraklı sahalarından Ceyhan’a ulaşacak. Bunun bir önemi de, yılda 350 milyon varil petrol, 350 tanker demektir. Bu, Türk boğazlarınının 350 tankerden kurtulması demektir" diye konuştu.