Bakü-Tiflis-Ceyhan Zamanında Bitirilecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı projesinin zamanında bitirileceğini vurguladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın BP Başkanı Lord Browne ile görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Güler, boru hattı projesinin ilerlemesi konusunda BP yetkililerinin de hem Başbakan Erdoğan’a hem de kendisine teşekkür ettiklerini bildirdi. Bu arada Doğu Karadeniz’de petrol arama çalışmalarının da sürdüğünü belirten Güler, Aralık ayı içinde ilk sondajın yapılacağını ifade etti.

Bir gazetecinin Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in boğazların by-pass edilmesi yolunda görüş bildirdiğini hatırlatması üzerine, buranın bir boru hattı olmadığını belirten Güler, boğazlarda bir kaza meydana gelmesinin dünyanın petrol ihtiyacının karşılanması açısından da, çevre açısından da, İstanbul halkı açısından da büyük bir tehlike yaratacağını vurguladı. Bu nedenle başta Bakü-Tiflis-Ceyhan olmak üzere başka alternatifler üzerinde durulduğuna dikkat çeken Bakan Güler, “görevimizi biliyor ve bunu zamanında ve hakkıyla tamamlamaya çalışıyoruz” dedi.

Geçtiğimiz günlerde yapılan Dünya Enerji Forumu ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Bakan Güler, bu toplantıda daha ziyade petrol ve doğal gaz fiyatları üzerinde durulduğunu bildirdi. Bakan Güler, dünya rafinerilerindeki yetersizliğin fiyat artışlarında etkili olduğunu belirtirken, Irak’taki savaş ve ortadoğu’daki hassas durumun da bunu etkileyen unsurlar arasında bulunduğunu bildirdi. Güler dünyada petrol ve doğal gaz fiyatlarının bir dengeye oturabilmesi için dünya politikasının da belli bir sükunete kavuşması gerektiğini vurguladı. Bakan Güler, bütün bu görüşler doğrultusunda, Türkiye’nin dünya enerji sektöründeki öneminin giderek arttığını belirtirken, özellikle Ceyhan bölgesinin çok önemli bir bölge olmaya aday durumda bulunduğunu anlattı.

Bakan Güler, Türkiye’nin enerji politikasını geleceğe dönük olarak oluşturduklarını da vurgularken, “Türkiye açısından çok önemli gelişmelerin arifesindeyiz. Bakü-Tiflis Ceyhan projesi bizim için bir prestij projesidir” dedi.