Balık Çiftlikleri Bafa’yı Öldürüyor



Doğal bitki örtüsü ve yaban hayatı zenginliğiyle bilinen Söke ve Milas sınırlarındaki Bafa Gölü, balık çiftliklerinin atıklarıyla can çekişmeye ve canlı nesli tükenmeye başladı. Bafa Gölü koruma alanının hemen dışına inşa edilen Kılıç ile Serçin Balık Üretim Tesisleri’nin büyük oranda tuzluluk içeren atık sularını Bafa Gölü’ne verdiklerini iddia eden Serçin Köyü Muhtarı Aşkın Karadayı’nın şikáyetleri üzerine geçen yıl Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü bölgeye uzmanlarını gönderdi. Uzmanlar, gölün kirlendiğini belirtip aşırı tuz içeren suların kesinlikle göle verilmemesi gerektiğini söyledi.

1. derece sit alanı

Ancak, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun, birinci derece doğal sit alanı olan bölgede hiçbir işlem yapılamayacağına ilişkin kararına rağmen tesisler faaliyetini sürdürdü. Muhtar Karadayı, "Yasalar uygulanmıyor, artık yoruldum. Klasörler dolusu yazışma yaptım. İlgili kurullar bir balık çiftliğinin saniyede 12 metreküp kirli suyu Milli Park olarak ilan edilen gölümüze boşalttığını tespit etti. Ancak değişen hiçbir şey yok" dedi.

Kılıç Balık Üretim Tesisi İşletme Müdürü Cengiz Önder ise DSİ’nin konuyu saptırdığını öne sürdü. Önder, "1985’te göl etrafında taşkınları önlemek için yapılan yükseltilerle birlikte kuraklık başladı. Biz 1991’de kurulduk. Ondan önce de tuzluluk ve balık ölümleri vardı. DSİ’nin setleri, yılan balıkları ve kefallerin hareketini engelledi. Denize su gitmiyor, denizden de su gelmiyor" dedi.