Gecekondu Sahipleri Daire Aldı, Kiracılar Sokağa Atıldı

Kadıköy’de belediye arazisine yapıldığı belirlenen gecekondular, sahipleriyle anlaşılmak suretiyle yıkıldı. Durumdan habersiz dar gelirli kiracılar, eşyalarıyla birlikte sokakta kaldı.

Kadıköy’de belediye arazisi üzerine yapıldığı belirtilen yaklaşık 40 gecekondu, belediye ekipleri tarafından yıkıldı. Yıkımı sırasında zabıta ekipleriyle tartışan bir avukat ile görevlilere saldıran bazı gecekondu sahipleri, polis tarafından gözaltına alındı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri, İçerenköy Koşuyolu Caddesi’ndeki belediye arazisi üzerine yapıldıkları öne sürülen yaklaşık 40 gecekondu ve işyerini yıkmak için sabah erken saatlerde polis nezaretinde bölgeye ulaştı. Belediye ekipleri, öncelikle boşaltılmayan evlerdeki eşyayı tahliye ederek kamyonlara yükledi. Bu sırada bazı gecekonduların da sahipleri tarafından boşaltıldığı görüldü. Bu çalışmanın ardından iş makineleri de kullanılarak binaların yıkımına geçildi. Yıkım çalışmaları sırasında olay yerine gelen avukat Ercüment Uslu, zabıta yetkilileri ile “yıkımın yapılabilmesi için mahkeme kararı olması gerektiği” konusunda tartışmaya başladı. Mahkeme kararı olmadığı takdirde yıkımın derhal durdurulmasını isteyen Uslu, varsa kararın kendisine gösterilmesini talep etti. Zabıta yetkilileri de Uslu’ya, tapu tahsis belgesi olan ev sahiplerine daire verildiğini, olmayanlara ise enkaz bedeli ödendiğini, ayrıca yıkım yapılan alanın belediyeye ait olduğunu anlatarak, bina sahiplerinin mağdur edilmediğini söyledi. Tartışma sırasında zabıta ekipleri ile bazı vatandaşlar arasında arbede çıktı. Polisin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alınan arbedeye ilişkin bazı vatandaşlar ile Avukat Uslu gözaltına alındı. Ekipler, kontrolün sağlanmasından sonra yıkım çalışmalarını tamamladı.

Sabahın erken saatlerinde gerçekleştirilen gecekondu yıkımı sırasında ne olduğunu anlayamayan Gülcan (5), Yağmur (4) ile Sevcan (8) ve Selcan (2) kardeşler, evlerinden çıkarılan çekyatın üzerinde evlerinin yıkılışını izledi. Gülcan ile Yağmur’un annesi Şehri Kızılsu, “7 yıldır burada yaşıyoruz. Eşim konfeksiyon işçisi. Asgari ücretle çalışıyor. Belediye gecekondu sahiplerine daire verecek; ancak olan yine bize olacak. Bu yağmurun altında bizi sokağa attılar.” diyerek gözyaşı döktü.