Balıkesir'de de Park Krizi Çıktı



Balıkesir Belediye Başkanı MHP'li İsmail Ok, geçen yıl Temmuz ayında düzenlediği basın toplantısında 2 bin 200 metrekarelik alanı kapsayan hal binasının yıkılacağını, Anıtlar Yüksek Kurulu'nun kararı doğrultusunda orijinal hali ile yeniden yapılacağını açıkladı. Başkan Ok, "Eski binanın teknik özelliklerine sahip kalınarak, yaklaşık bin metrekare büyüklüğünde kapalı bir mekan yapmayı planladık. Bunun altına, 235 araç kapasiteli iki katlı otopark inşa edilecek" dedi.

CHP il ve merkez ilçe örgütleri ise yıkılan hal binası önünde basın açıklaması yaparak ortaya çıkan alanın yeşil alan ve park olarak değerlendirilmesini istedi.

DHA'nın haberine göre, Balıkesirli avukat Mehmet Birol Şahin, mayıs ayında Bölge İdare Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulması için dava açtı. Geçen hafta 8 milyon 100 bin lira bedelli ihaleyi 6 milyon 66 bin liraya alan yüklenici firmanın eski hal binası alanında çalışmalar yapmasıyla birlikte tartışmalar hız kazandı. Balıkesir Sivil Güçler Birliği, pazar günü yıkılan hal binasından boşalan alanın yeşil alan ve gezi parkı olarak değerlendirilmesi için imza kampanyası başlattı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, Belediye Başkanı İsmail Ok'a çağrıda bulunarak, "Yıkılan hal binasının yerine meydan yapmaya söz ver. Ben de lunapark alanına otel yaptırmayayım" dedi. Başkan Ok'un hal binası ve otel konusunda çifte standart uyguladığını öne süren Uğur, belediyenin Atatürk Parkı'nın hemen bitişiğindeki eski lunapark alanına otel yapılacağını bildiği halde imarda herhangi bir değişikliğe gitmediğini söyledi. Uğur, "Şimdi Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yeriyle ilgili bazıları 'Yeşili koruyoruz, otel yaptırmayız' diyor. Tamam kardeşim yeşili koruyalım. Efendim, 'Balıkesir'in silüetini bozar oradaki otel' diyorlar. Bunu söyleyenler, silüetin ne olduğunu biliyor mu? Eğer Balıkesir'in silüetini bozmak istemiyorsanız, yıkılan hal binası yerine bir şey yapmazsınız. Belediye oraya inşaat yapacağına, önce bize söz versin, 'Yıkılan hal binasının yerini yeşil alan yapıyorum' desin, ben de Balıkesir milletvekili olarak bugüne kadar belediye tarafından hiçbir imar değişikliği yapılmamış alana otel yapılmasına mani olayım. Hadi buyurun hodri meydan" diye konuştu.

Gezi Parkı eylemlerini destekleyen CHP Balıkesir milletvekillerine de seslenen Edip Uğur, "Ey Namık Havutça, ey Ahmet Gümüş, gel Balıkesir'in yıkılan hal binası önünde de yürüyüş, direniş yap, 'Yeşili koruyalım, bu alan Balıkesir'in nefes aldığı, insanların yararlandığı yeşil alan olsun' de, siyasi hareket etme" diye konuştu.

MHP'li başkan da konuştu

Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, bu gelişmeler ve ididalar üzerine basın toplantısı düzenledi. Hal binasının meydan yapılması için zamanında AK Parti İl Başkanı Mahmut Poyrazlı'dan yardım istediğini, ancak yardımcı olmadıklarını iddia eden Ok, "Peki 'Burası meydan olsun' diyen kim? AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur! Şu felakete bakın ki il başkanı ile milletvekili arasında diyalog yok. Bunlar (Uğur'un sözleri) samimiyetten uzak, tamamen ortalığı bulandırıcı sözlerdir" diye konuştu. Uğur'un Balıkesir halkını, CHP’li vekilleri direnmeye, eyleme davet ettiğini de anımsatan Ok, "Başbakan herkese 'Evlerinize çekilin' diyor. Milletvekilimiz halkı, CHP'yi direnişe çağırıyor. Sayın Başbakanımız vekilimizin açıklamalarını duyarsa gerekli ikazı yapacaktır diye düşünüyorum" dedi.

İşte ilk proje

Hal binasının yeri için alan olarak hazırlanan projeyi gösteren Başkan İsmail Ok, "Hal binası için hazırladığımız ilk taslakta zaten bina yoktu. Yeraltında iki kat otopark, üstte fıskiyeler, şadırvanlar, vatandaşların oturacağı alanlar vardı. Anıtlar Yüksek Kurulu bu projeye izin vermedi. Kurul, buraya orijinal binanın yapılmasını istedi. Biz de ikinci projeyi uygulamaya koyduk" dedi.

Otel olacak diyorlar ama AVM yapabilirler

Lunapark alanının Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce ihaleye çıkarıldığını anımsatan Ok, "Herkes lunapark alanına otel yapılacak sanıyor. Öyle bir ihale şartnamesi hazırlanmış ki, bu ihaleyi kazanan 'Otel' diye çıkıyor ihaleye, sonra bunu isterse alışveriş merkezine dönüştürebilecek. Bunu nereden mi söylüyorum. İhale şartnamesinin 3. maddesi bunu sağlıyor. Burayı alan kişi şartnameye göre alışveriş merkezi yapabilecek. Otel bahane alışveriş merkezi şahane! İhalenin kimde kalacağı da belli. Cumhuriyet savcılarını, emniyeti göreve davet ediyorum" dedi.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne "Lunapark alanı ile Kipa’nın yanındaki belediyeye ait alanı takas yapalım" diye yazılar yazdıklarını belirten Ok, "Bizim takas olarak önerdiğimiz yer 12 bin 500 metrekare, eğer parası az, yerimiz daha kıymetli diyorsanız değer tespit komisyonu kuralım. Eğer fark çıkarsa üstünü de nakit olarak hemen ödemeye hazırız dedik. Israrla yazışmalarımıza rağmen inat ederek teklifimizi kabul etmediler" diye konuştu. Lunaparka alışveriş merkezi yapıldığında Balıkesir’de küçük esnaf kalmayacağının altını çizen Ok, "Esnafın tamamı iflas eder. Ticaret Odası, Sanayi Odası, Esnaf Odalarının ayaklanması gerekir. Bunları benim mi söylemem gerekiyor. Esnaflarının temsilcilerinin niye sesi çıkmaz" dedi.