Balkonda Izgaraya Yasak ve Para Cezası



Bahçelievler'de 4 katlı Aynur Apartmanı'nda kiracı olarak oturan avukat Ömrüye Erpek ile annesi Nermin Çalış'ın, üst kattaki komşuları Malay çifti hakkında "sık sık balkonda mangal yaktıkları" gerekçesiyle açtıkları davada yerel mahkemenin verdiği cezayı Yargıtay onadı. Buna göre Malaylar, mangal yakamayacak ve 500 YTL tazminat ödeyecek.

Apartmanın üçüncü katında 4 yıldır oturan Erpek ve Çalış, Oktay Malay ve eşi Reyhan Malay'ın komşuluk hukukuna aykırı davrandıklarını belirterek, İzmir 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde "men-i müdahale" ve "1000 YTL tazminat" istemiyle dava açtı. Anne - kız, şu iddialarda bulundu:

"Günün her saatinde, yerde çok ses çıkaran bir şeyleri sürükleyip gürültü çıkarıyorlar. Balkona, güvercinlerin yemesi için ekmek ve benzeri yiyecekler bırakıyorlar. Güvercinler bu yiyecekleri bizim balkona taşıyıp yiyor. Balkonda ve pencerelerde bu yüzden sürekli ekmek kırıntısı, güvercin pisliği oluşuyor. İçtikleri kahvenin telvesi ve yedikleri çekirdekleri aşağıya atıyorlar. Genelde günaşırı balkonda yaktıkları kömürlü mangal etrafı kirletiyor. Mangalın tüm isi, yanmış yağ kokusu evimizin içine siniyor. Yazın balkonda oturamaz hale geldik. Kendileri keyif yaparken, biz aşağıda eziyet çekiyoruz. Kendilerini yönetici ve defalarca uyardık. Ama özür dileyeceklerine 'Biz ev sahibiyiz, siz kiracısınız' diye yanıt verdiler."

Oktay Malay ise "34 yıldır bu apartmanda oturuyoruz. Davacı taraf dört yıldır kiracı. Komşuluk hukukunu, nasıl hareket edileceğini bilen insanlarız. Suçlamaları kabul etmiyoruz" dedi.

İzmir 2. Sulh Hakuk Mahkemesi Hâkimi Mustafa Aysal, davalı tarafın çevreyi rahatsız ettiği kanaatine vardı. Malay çiftinin Kat Mülkiyeti Kanunu'na uymadığını kaydeden Aysal, mangal yakılmasını, alt kattaki balkona çöp atılmasını yasakladı ve 500 YTL tazminatla 400 YTL avukatlık ücretini ödemelerini kararlaştırdı. Temyiz başvurusunu ele alan Yargıtay 18. Hukuk Dairesi de, yerel mahkemenin verdiği kararı aynen onadı.