Sinop’ta ‘Nükleer’ Tepkisi Büyüyor




Sinop’ta 49 sivil toplum örgütü, nükleer santrale karşı seslerini duyurmak için biraraya geldi. Kahvehaneleri ve işyerlerini dolaşan nükleer santral karşıtları, yeni bir Çernobil faciası istemediklerini dile getiriyor.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) hazırlayıp Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunduğu raporda nükleer ada olabilecek iller arasında Sinop’un da yer almasına tepki gösteren kentteki 49 sivil toplum örgütü Sinop Demokrasi Platformu isimli bir platform oluşturarak, halkı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla 3 bin afiş bastırdı.

Nükleer santral karşıtları, ellerinde afişlerle işyerlerini dolaştı. Platform üyeleri, konuştukları kişilere nükleer santrale karşı olma nedenlerini ifade etmeye çalıştı.

Sivil Toplum Örgütü temsilcileri, söz konusu santralin Sinop’a kurulması halinde Karadeniz Bölgesi’nde başta turizm olmak üzere balıkçılık ve buna paralel birçok sektörün sona ereceğini dile getirdi.

Sinop Çevre Dostları Derneği Başkanı Hale Özen, “Türkiye’nin nükleer maceraya sürüklenmek istendiğini iddia ederek, saklanması gereken radyoaktif atıklarla yüzyıllarca gelecek kuşakları risk altına atacak böyle bir enerjiden söz edilirken, kamuoyunun konunun dışında bırakılması demokratik ülkelerde düşünülemez” dedi.

‘BALIKÇILIK YOK OLUR’

Sinop-Kastamonu Bölgeleri Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Ali Bayrak, Türkiye’nin balık ihtiyacının yaklaşık yüzde 35’inin sağlandığı Sinop’ta söz konusu santralin kurulmasıyla balıkçılık sektörünün, ekolojik dengenin bozulmasıyla tamamen yok olacağını savundu.

Bayrak, “Santralin bulunduğu alanın 3 mil çevresinde bugün yaşayan balıkların yok olacağını biliyoruz. Bu da ilimizde balıkçılığın yok olması demektir” dedi.

RÜZGAR ENERJİSİ ÖNERİSİ

Öte yandan, platform üyeleri, nükleer santral yerine rüzgar enerjisini öneriyor.

Platformu Üyesi Mustafa Kavak, “Diğer ülkelerin çöpe attığı, kullanmadığı ne varsa bize getirmeye çalışıyorlar. Rüzgar enerjisi burası için çok uygun” dedi.