''Bandırma Kuşcenneti, Ne Yazık ki Çevre Kirliliğinden Büyük Zararlar Gördü''



Bandırma'da dün başlayan ''22. Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali'' kapsamında konuşma yapan Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel, doğaya yeteri kadar saygı gösterilmediğini ve değer verilmediğini kaydetti.

İnsanların hırsları ve bencilliklerinin doğanın dengesini bozduğuna dikkati çeken Pekel, şunları söyledi:

''Çevre konusunda bilinçlendirilmeliyiz. Bu bilinçle de çevre korumacılığı konusunda gönüllü bir savaşçı olmak zorundayız. Dünyadaki en eski milli parklardan biri olan Bandırma Kuşcenneti ne yazık ki çevre kirliliğinden büyük zararlar gördü. Avrupa Konseyi diploması bir dönem askıya alındı. Özellikle sanayiden kaynaklanan çevre kirliliği sonucu, Kuş Gölü'ndeki dengeler bozuldu. Kuşcenneti yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.''

Pekel, festivalin öncülük ettiği koruma ve önlemlerle Kuşcennetinin daha iyi bir konuma geldiğini vurgulayarak, buna rağmen yapılanların yeterli olmadığını ifade etti.

''Eğer festivalimizle başlattığımız ve özellikle Bandırmalıların duyarlılığı ve sahip çıkmasıyla büyük güç kazanan çevre direnişimiz olmasa, Kuşcennetimiz belki bugün çok kötü durumda olabilirdi'' diyen Pekel, şöyle devam etti:

''Sanayi atıklarının azgınca aktığı derelerin yarattığı kirlilikte can veren kuşlarımızın görüntüleri, susuzluktan çöle dönen çatlamış topraklar ve orada imdat ister gibi çığlık atan pelikanlar eminim hala çoğunuzun hafızasındadır. Bu karanlık tablodan bugün gelinen noktada, festivalimizin ve siz doğasever Bandırmalıların çok önemli payı var. Kuşcennetinin çok daha iyi bir duruma gelebilmesi konusunda, bundan sonra da her türlü katkı ve desteği vereceğinizden kuşku duymuyorum.''

6 Haziran Pazartesi sona erecek festivalde ayrıca, konserler, söyleşiler, imza günleri, tiyatro, sergi ve halk oyunları etkinlikleri düzenleniyor.