Yumurtalık’a Dev Tersane

Yumurtalık Serbest Bölgesi’nde 800 bin metrekare alan üzerinde kurulacak tersanede, yılda 12 gemi üretilecek. 350 milyon dolara mal olacak tersane, 4 yılda tam kapasiteye ulaşacak.

Yumurtalık Serbest Bölgesi’nde Türkiye’nin en büyük tersane yatırımının yapılacak olmasının sevinci yaşanıyor. Toplam 350 milyon dolara mal olacak tersanenin 4 yılda tam kapasiteye ulaşacağı ve yılda 12 geminin inşa edilebileceği bildirildi. Yumurtalık Serbest Bölge Müdürü Muharrem Pusat, Türkiye’nin en büyük tersane yatırımının bölgelerine yapılacağını söyledi. Halen 18 firmanın faaliyette olduğu bölgede 3 işletmenin daha 40 milyon dolar tutarında yatırım yaptığını anlatan Pusat, Hay Gemi İnşaat Sanayi A.Ş. tarafından yapılacak 350 milyon dolar tutarındaki yatırımın bölgeye canlılık getireceğini ifade etti. Pusat, tersanenin kurulması için gerekli izinlerin verildiğini ve ilgili firma yetkililerinin önümüzdeki günlerde bölgeye gelerek çalışmalara başlayacağını belirtti. Pusat, “Türkiye’nin en büyük tersanesi için ilgili firmaya 800 bin metrekare arsa kiraladık’’ dedi.

Tersanede, bir yılda gemi yapımına başlanacağını ve 4 yıl içerisinde de tam kapasiteye ulaşılacağını anlatan Pusat, “Ayrıca, yılda 12 gemi inşa edilebilecek. Bunun yanında bin 200 kişiye istihdam sağlanacak’’ diye konuştu. Bölgenin toplam 4.5 milyon metrekarelik bir alanda kurulu olduğunu hatırlatan Pusat, şunları kaydetti: “Bu alanın 350 bin metrekaresini kiraya vermiştik. Tersane yatırımı için kiraya verdiğimiz 800 bin metrekare alan ile birlikte toplam kiralanmış alan 1 milyon 150 metrekareye ulaştı. Samsun-Ceyhan Boru Hattı’nın yanı sıra Mayıs ayı içerisinde Bakü-Tiflis-Ceyhan Hampetrol Boru Hattı’nın devreye girmesiyle bölgenin yıldızı daha da parlayacak. Bu durum yatırımcıları heyecanlandırıyor. Yerimiz oldukça geniş ve gelecek olan her talebi karşılarız.’’ Bölgenin geçen yılki ticaret hacminin yaklaşık 80 milyon dolar civarında olduğunu anımsatan Pusat, tersanenin tam kapasite faaliyete geçmesiyle ticaret hacminin 1 milyar dolara yükselmesini beklediklerini de sözlerine ekledi.