Bankalar Kendilerini Düşünür Mortgage'ta Faizler Serbest Piyasaya Bırakılmamalı

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), seçim atağına hazırlanıyor. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, turizmden sağlığa, birçok alanda yeni projeleri bulunduğunu açıkladı. Doğu Karadeniz'de 7 ilde 7 farklı konseptte otel yapmak için çalışmalara başladıklarını söyleyen Bayraktar, bu otellerin turist çekecek biçimde organize edileceğini söyledi. 150 ilköğretim okulu-lise ve hastane alanlarında otel yapımı projelerine de başlanacağını belirten Bayraktar, yapımına kısa sürede başlayacakları 500 bin konutta da "önce eve yerleş, sonra ödeme yap" sistemini uygulayacaklarını vurguladı. Mortgage sisteminin TOKİ'ye olan ilgiyi azaltmayacağını kaydeden Bayraktar, "Mortgage sisteminin insanları ev borcuna yönlendirerek, bankalara bağımlı hale getirip ölene kadar borçlu kalma boyutu da var" uyarısında bulundu. Bayraktar, çimentocularla ilgili olarak da "Onlarla sorunumuz ahirette biter" yorumunu yaptı.

17 milyon hane sağlıksız koşullarda barınıyor

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, son dönemdeki çalışmaları ve 500 bin konut projesi hakkında bilgi verdi. Şu anda gecekonduların ve depreme dayanıksız konutların dönüştürülmesi için çeşitli illerde projeler yürüttüklerini kaydeden Bayraktar, "Örneğin İstanbul Kayabaşı'nda kentsel dönüşüm kapsamında 70 bin konutluk bir projemiz var. Bunun yanı sıra Bursa'da, Ankara'da, İzmit'te, Adana'da, Diyarbakır'da uydu kentler kuracağız" dedi. Ankara'da havaalanı yolundaki gecekonduların kaldırılması için başlatılan çalışmaların da belli bir noktaya geldiğini vurgulayan Bayraktar, burada 17 bin konut inşası için ilk şantiyenin kurulma aşamasında olduğunu söyledi. Bayraktar, "Burada yapılacak olan uydu kentte göletler, akarsular olacak. Ankara havaalanı yolunu çok modern bir görünüme kavuşturacağız" dedi. Diyarbakır'da da benzeri bir projenin olduğunu söyleyen Bayraktar, 17 milyon hanenin sağlıksız olduğunu ve bu konutların yarısına yakınının zaman içinde değişmesi gerektiğini söyledi. Artık konut ihtiyacının da değiştiğini ifade eden Bayraktar, "İnsanlar güvenliği olan, sosyal tesisleri bulunan, ulaşımı kolay evlerde oturmak istiyorlar. Bu da yeni bir konsept" diye konuştu.

Gecekonduların da Türkiye'de şekil değiştirdiğini vurgulayan Bayraktar, "Eskiden tek katlı olan gecekondular artık çok katlı yapılara dönüştü" dedi. TOKİ'nin faaliyetleri sırasında özel sektörü tetikleme, disipline etme gibi bir amacı olduğunu vurgulayan Bayraktar, toplam konut ihtiyacının yüzde 5'iyle-10'unu TOKİ'nin üstlendiğini belirtti. Şu anda 110'u aşkın belediyeyle de gecekonduları ortadan kaldırma projelerinin sürdüğünü ifade eden Bayraktar, "Bizim de giderek tecrübemiz artıyor" dedi.

Dar gelirlilerin birinci tercihi TOKİ olacak

Mortgage Yasası'na da değinen Bayraktar, şu anda Türkiye'de ortamın mortgage için tam olarak müsait olmadığını dile getirdi. Yasayla birlikte konut piyasasına bir disiplin geleceğini vurgulayan Bayraktar, bu vesileyle yurtdışından birçok fonun da Türkiye'ye geleceğini vurguladı. TOKİ'nin yıllardır bir nevi mortgage uygulaması içinde olduğunu kaydeden Bayraktar, "Vatandaşın, yoksulların, orta gelirlilerin, esnafın birinci derece tercihi yine TOKi olacak. Tabii bizim de herkese ev üretme imkânımız olmadığı için, vatandaşın serbest piyasa içinde bulduğu evlerden almak için kredilendirmesi sağlanacak. Bu sistem oturacak ve yürüyecek" dedi. Mortgage sisteminin insanları ev borcuna yönlendirerek, bankalara bağımlı hale getirme ve ölene kadar borçlu bırakma gibi boyutunun da olduğunu söyleyen Bayraktar, "Birtakım sosyal aktivitelerden, çocuğuna hediye almaktan mahrum olacak. Bankalar da gelir istedikleri için, sürekli kendilerini düşünecek, bu nedenle faiz oranları serbest piyasaya bırakılmamalı" diye konuştu. Bayraktar, faizlerin yıllık yüzde 10'un altına inmesi durumunda, sistemin çok daha faydalı bir hale geleceğini de sözlerine ekledi.

Turizm ve sağlıkta yeni projeler var
Doğu Karadeniz'de turizmi harekete geçirmek için 7 otel inşaatına başlayacaklarını kaydeden Bayraktar, "Bu oteller, Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Sinop ve Samsun illerinde olacak. Yöresel mimarileri ve bahçesel özellikleri gelişmiş olacak, turizmi cezbedici niteliği de bulunacak. Ayrıca bu otelleri Turizm Bakanlığı'na devredeceğiz" dedi. Sağlık Bakanlığı'na yaptıkları büyük eğitim araştırma hastaneleri bulunduğunu da söyleyen Bayraktar, Milli Eğitim Bakanlığı'yla görüşmek suretiyle 150 tane ilköğretim okulu ve liseyi de kısa sürede yapacaklarını sözlerine ekledi. Bayraktar, Trabzon, Samsun ve Adana'da da hastane alanlarının yanında yapılması planlanan 3 otel üzerinde çalıştıklarını da sözlerine ekledi.


Ödemeler ve taşındıktan sonra yapılacak
TOKİ Başkanı Bayraktar, AKP'nin seçim meydanlarındaki vaatlerinden biri olacak olan "500 bin konut projesinin" planlı kentleşme atağının devamı olduğunu söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 500 bin konutluk yeni bir projeksiyon hazırladıklarını vurgulayan Bayraktar, "Bunun ağırlığı da alt gelir grupları ve gecekondu dönüşümleri olacak. Başbakan bu yönde talimat verdi" diye konuştu. Yapılacak konutlarda taksitlerin 200-225 YTL'den başlayacağını ve 400 YTL'ye kadar çıkacağını vurgulayan Bayraktar, "Eve giren önce peşinatını verecek, eve taşındıktan 1 ay sonra da taksitlerini ödemeye başlayacak. Bu da Sayın Başbakan'ın talimatıdır" dedi.


Çimentocularla savaş ahirette biter
Çimento sektörünün yaptığı zamlar nedeniyle yaşanan sıkıntılara da değinen Bayraktar, "Bizim çimentocularla savaşımız ahirette biter. Her gün zam yapıyorlar, biz tozunu yutuyoruz, onlar da parayı yutuyor" diye sitemde bulundu.