Banliyö Hatlarının Hizmete Girmesi Yine Ertelendi



Hürriyet'ten Aziz Özen'in haberine göre, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ihalesi 2006’da yapılan ve bu güne kadar iki kez ertelenen Pendik-Ayrılıkçeşme ve Kazlıçeşme-Halkalı Banliyö hatlarında çalışmaların 2018’de tamamlanacağını söyledi. Dün hatlarda inceleme yapan Bakan Yıldırım, “Projenin esasında tamamlanma süresi normal şartlarda 4.5 yıldır. Ancak, arkeolojik kazılardan dolayı ve kamulaştırma gibi nedenlerden dolayı ciddi bir süre kaybı var. Şu anda projenin daha yarısına gelmiş durumda değiliz. Ama bundan sonraki geçecek süreyi, geçmişte yaptığımız işin en az iki katını yapmak suretiyle projeyi tamamlayacağız. Ne demektir? 4.5 seneyi ikiye böleceksiniz, yaklaşık tarihi bulacaksınız. Ama bu tarih bizim için hedef olmakla beraber, asıl başaracağımız, bu tarihin önünde bir tarihle bitirmek” dedi.

2 yakada 38 istasyon

Projenin tamamlanabilmesi için çok ciddi çalışma yapılması gerektiğini kaydeden Yıldırım, hem alt yapı, hem üst yapı, hem de sinyalizasyon, elektrikasyon işleri anlamında ciddi çalışmalara ihtiyaç olduğunu belirtti. Her iki yakada toplam 38 tane istasyonun olduğunu hatırlatan Bakan Yıldırım, “Bu işleri 3 vardiya gece gündüz çalışarak bir an önce tamamlayıp, bu hattı İstanbulluların hizmetine sunmak istiyoruz.” dedi. Projede bugüne kadar yaşananan olumsuzlukları, sorunları ve çözümü bildiklerini de kaydeden Yıldırım şöyle konuştu:

Arkeolojik risk var

“Bir an önce elbirliğiyle tamamlayacağız. Türk, İspanyol ve Alman müşterek ortaklığıyla yapılan bir projeden bahsediyoruz. Projenin önündeki darboğazları, risklerin ne olduğunu tek tek tespit ettik. Alınacak tedbirlerle ilgili çalışmaları da biliyoruz. Burada en önemli öne çıkan konu, hat üzerindeki arkeolojik kazı çalışmaları nedeniyle, projenin uzama riskidir. Tarih ve kültürel hayatımıza çok önem veriyoruz. Bunu nereden anlıyoruz? Bu içinde bulunduğumuz mekan, Yenikapı istasyonu, biz, Marmaray projesini yaparken tam 4.5 yıl burada İstanbul’un gizli tarihini, geçmiş medeniyetlerden kalan eserleri ortaya çıkarmak için burada arkeolojik kazı çalışmaları yaptık ve onların bazıları da bu istasyonda örnekleri sergilenmiş vaziyette var. On binlercesi de Müzeler Müdürlüğü’nde muhafaza altına alınmış durumda. Onun için arkeolojik kazılar, güzel İstanbul’un tarihini, kültürünü, zenginliklerini ortaya çıkarmakla beraber, projenin biraz gecikmesine de sebep oldu. Marmaray’dan kazandığımız tecrübelerin ışığı altında artık Anadolu Yakası, Avrupa Yakası banliyö hatları ve hızlı tren hatlarının yapımında buradaki zaman kayıpları çok daha az olacak ve proje bir an önce tamamlanıp, İstanbulluların hizmetine sunulacaktır.”

9 yılda ne oldu?

Marmaray Projesi kapsamında Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı banliyö hatlarının iyileştirilmesi inşaat, elektrik ve mekanik sistemler ihalesini Şubat 2006’da Fransız Alstom, Japon Marubeni ile Türk Doğuş İnşaattan oluşan AMD Demiryolu Konsorsiyumu kazandı. Haziran 2007’de, tam 8 yıl önce yer teslimi yapılarak işe başlandı. AMD, Mart 2010’da düşük fiyat gerekçesiyle sözleşme kapsamında fesih bildiriminde bulundu. Ulaştırma Bakanlığı yüklenicinin ileri sürdüğü nedenlerin geçersiz ilan etti. AMD, 13 Temmuz 2010’da ICC Tahkime başvurdu. İhaleyi 863 milyon 373 bin euroluk teklifiyle kazanan AMD Konsorsiyumunun işi bırakmasının ardından yapılan ihalede İspanyol konsorsiyumu 1 milyar 42 milyon Euro’luk teklifiyle birinci oldu. Bakanlık, firmaya Haziran 2015’te bitmesi gereken hatların tamamlanması için ek süre verdi. İspanyol konsorsiyum Gebze-Pendik arasını bu yılın sonunda; Halkalı-Kazlıçeşme hattını Eylül 2016’da; Ayrılıkçeşme-Pendik hattını 2016’nın sonunda bitirmeyi taahhüt etti. Ancak dün yapılan açıklamayla bu sürede de erteleme yapıldı.

Gebze-Halkalı 105 dakikaya inecek

* Marmaray Projesi’nin 66 kilometrelik en uzun kısmını oluşturan Halkalı-Kazlıçeşme ve Gebze-Söğütlüçeşme arasındaki mevcut banliyö hatlarında günde ortalama 150 bin, aylık 4.5 milyon kişi taşınıyordu.

* Marmaray 2. etapta, Asya yakasında 43.8 kilometre, Avrupa yakasında 19.6 kilometre mevcut banliyö hatları iyleştirilip, üçüncü hattın ilavesiyle yüzeysel metroya dönüştürülecek.

* Proje tamamlanıp, banliyö hatları ile metro hatları Marmaray’a entegre edildiğinde Bakırköy-Bostancı arası 37 dakika, Söğütlüçeşme-Yenikapı arası 12 dakika, Gebze Halkalı arası yaklaşık 105 dakika sürecek.