Banyodan Mutfağa Su Tasarrufunun İpuçları



Dünya çapında 1 milyar kişi sağlıklı içme suyuna ulaşamıyor ve her gün 3 bin 900 çocuk kirli su yüzünden ölüyor. Yeryüzünün yüzde 70’i suyla kaplı ancak göller, nehirler, yer altı suları, kar ve buzul gibi tatlı su kaynakları, dünyada bulunan tüm suyun yüzde 2.5’ini oluşturuyor. Ve bugün dünyada 2.6 milyar kişi hijyen için gerekli suyu bulamıyor. Her yıl 1.8 milyon kişi ishal gibi salgın hastalıklar yüzünden hayatını kaybediyor.  

'Verimli Kullanırsan Enerji Gelecektir' sloganıyla, binalarda enerji verimliliğine yönelik toplum bilincinin artırılması misyonuyla yürütülen enverIPAB Projesi Koordinatörü Sebahattin Öz, evlerde su tasarrufu için alınabilecek önlemleri açıkladı. İşte size suyu tasarruflu kullanarak aile bütçesine ve çevreye büyük katkılar sağlamak için küçük ipuçları…

Eviniz su kaçırıyor mu?

Biz farkında olmasak da birçoğumuzun evinde gizli su kaçağı olabilir. Bunu tespit etmek için bütün muslukları kapatıp su sayacını okuyun. İki saat süre ile su kullanmayın. İki saatin sonunda su sayacını tekrar okuyarak su kaçağı olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bozuk musluklardan ve tuvaletlerden sızan su, evinizdeki toplam su tüketiminin yüzde 5'i kadardır. Saniyede 1 damla akıtan musluk tamir edilirse, yılda 1 ton su tasarrufu sağlanabilir.

Suyun yüzde 70’ini banyo ve tuvalette kullanıyoruz

Evinizde su israfına son vermek için öncelikle nerede ne kadar su tükettiğinizi bilmelisiniz.   Banyo ve tuvalette tüketilen su miktarı evde tüketilen toplam suyun yüzde 70’ini oluşturuyor. Alacağınız küçük önlemlerle su tüketiminizi azaltmanız mümkün.

Suyu gereksiz yere akıtmayın

Tıraş olurken ve dişlerinizi fırçalarken suyu kapatın. Bir kişi günde bir kez ortalama 3 dakika boyunca suyu kapatmadan tıraş olursa, yılda 10 ton su harcar. Yine aynı şekilde bir kişinin günde iki kez 1 dakika boyunca suyu kapatmadan diş fırçalaması yılda 8 ton su israfına neden olur.

Banyo yerine duş yüzde 25 su tasarrufu sağlıyor

Banyo yaparken 120-150 litre su tüketilirken, duş alırken yalnızca 40-60 litre su harcanır. Bu da her duşta ortalama yüzde 25 tasarruf anlamına geliyor. Haftada bir kez bile küveti doldurmak yılda 7.4 ton su harcamanıza neden oluyor. 4 kişilik bir ailenin her ferdinin duş süresini 1 dakika kısaltmasıyla yılda 18 ton su kurtarılmış oluyor. Ayrıca duş esnasında vücudunuzu veya saçınızı sabunlarken/şampuanlarken suyu açık tutmamaya özen gösterin.

Ekonomik duş başlıkları su tüketimini yarıya indiriyor

Suyu daha iyi püskürten, ekonomik duş başlıklarını tercih etmek de bir başka önlem… Klasik duş başlıkları dakikada ortalama 15-20 litre su akıtırken, düşük akımlı aeratörlü duş başlıkları dakikada 9-10 litre su tüketir. Böylece 5 -6 dakikalık duş esnasında 90-120 litre sıcak su yerine, 45-60 litre sıcak su kullanmış olursunuz. Ayrıca klasik musluklar yerine kolay açılıp kapanan musluklar kullanmak da su tüketimini yüzde 25 azaltıyor.

Tuvalet rezervuarında su tasarrufu

Dört kişilik bir aile tasarruflu rezervuar kullanarak yılda 17.5 ton suyu kurtarabilir. Tuvalet rezervuarının su depolama kapasitesi 16 litredir. Rezervuarların iç takımlarını yeni nesil tasarruflu olanları ile değiştirin. Bunu da yapamıyorsanız şamandıra ayarını yarıya getirin ya da rezervuarınızın içine 1.5 litrelik su dolu bir şişe yerleştirin. Bu şekilde bile yılda 2 ton suyu kurtarabilirsiniz.

Tuvalet rezervuarınızdaki su sızıntılarını mutlaka önleyin ve tuvaleti çöp olarak kullanıp gereksiz yere sifonu çekmeyin. Günde 1 kez amacı dışında sifonu çekmeniz halinde yılda 4 ton su harcamış olursunuz. Sifon çekildiğinde suyu renklendirmesi ve temizlemesi için tuvalete asılan maddeleri kullanmayın. Bunlar kanalizasyona karışarak kirliliğe sebep olur.

Çamaşır makinelerine dikkat!

Çamaşır makinesi satın alırken daha az enerji harcayan A sınıfı makineleri tercih etmekle işe başlamak gerekiyor. Çamaşır makinesini ekonomik kullanmak da çok önemli… Haftada 1 kez daha az çalışan bir makineyle, yılda 9 ton su tasarrufu sağlanabilir. Çünkü haftada 2 kez çalıştırılan çamaşır makinesi yılda 18.3 ton su harcar.

Suyun yüzde 10’unu mutfakta tüketiyoruz

Evlerimizde tükettiğimiz toplam suyun yüzde 10’unu mutfaklarda kullandığımızı biliyor muydunuz? Ya da mutfaklarımızda kişi başına günlük su harcama miktarının toplamda 35 litreye ulaştığını…  Mutfaklarda da suyu dikkatli kullanarak büyük tasarruf sağlayabilirsiniz.
  
Normal musluklarda dakikada 8–27 litre su tüketilirken, düşük akımlı aeratörlü musluk kullanılarak su tüketimi yarı yarıya düşürülebilir.  Üstelik musluklara takılan bu aparatlar pahalı da değildir.

Sebze ve meyveleri akar musluk suyu ile yıkamayın. Leğenin yarısına kadar su koyun. Sebze ve meyveleri suya koyduktan sonra musluğu yavaşça açın ve hızlıca yıkama yapın.

Direkt akan musluk suyu ile kaplarınızı durulamayın. Böylece günde 30–60 litre su tasarruf etmiş olursunuz.

Buzluktaki yiyeceklerin ve diğer donmuş gıdaların buzunu eritmek için su kullanmayın. Bu tür gıdaların buzlarını, buzdolabının alt gözünde bir gece bekleterek çözün.