Baraj, Ekolojik Yara Açacak

Worldwatch Enstitü tarafından 1984'ten beri her yıl yayımlanan ''Dünyanın Durumu 2006'' raporda Türkiye'de uygulanması planlanan baraj projelerinin birçok ekolojik yaraya yol açacağına dikkat çekildi. Raporda ayrıca Türkiye ve Yunanistan'ın yaşadığı felaketlerde birbirlerine yardım etmesinin siyasi ilişkilerde de aşama kaydedilmesine yol açtığına vurgu yapıldı.

Türkiye'de TEMA Yayınları'nca basılan ''Dünyanın Durumu 2006'' raporunun bu yılki özel konusu dünya nüfusunun yüzde 40'ını barındıran Çin ve Hindistan. Raporda Türkiye ile ilgili bölümler de özellikle tatlı su ekosistemlerinin korunması konusuna değiniliyor.

''Tatlı Su Ekosistemlerini Korumak'' başlıklı bölümde ''Dünya genelinde birçok nehir havzasında detaylar farklı olabilir ama öykü aynı. Çin, Hindistan, Türkiye, Brezilya ve diğer ülkelerde uygulanması planlanan baraj ve yön değiştirme projeleri birçok yeni ekolojik yaranın açılmasını neredeyse kesinleştiriyor. Bu nehirlerin çoğunda balık tarlalarının, biyolojik çeşitliliğin ve diğer ekolojik değerlerin kaybı, daha önce görülmemiş boyutlarda olacak'' denildi.

Raporun ''Felaketleri Barış Fırsatlarına Dönüştürmek'' başlıklı bölümde de Türkiye-Yunanistan ilişkilerine değinildi. İki ülke arasında Kıbrıs ve diğer sınır konuları nedeniyle yüzyıllardır anlaşmazlık yaşandığı anımsatılarak 1999'da yaşanan sarsıcı depremin Türkiye ve Yunanistan'ı şaşırtıcı derecede birbirine yaklaştırdığı kaydedildi.

En sıcak 4. yıl, 2004
Dünyanın Durumu 2006'da özetle şu konulara yer verildi:

- Uluslararası sağlık yetkilileri, Asya ve Pasifik'te her yıl 2.5 milyondan fazla insanın hava kirliliği, kirli su ve yetersiz çevre koşulları gibi etkenler nedeniyle öldüğünü açıkladı.

- Dünya Meteoroloji Örgütü, 1990'dan bu yana yüzyıl içindeki en sıcak 10 yılın yaşanmasının ardından 2004'ün kaydedilen en sıcak 4. yıl olduğunu açıkladı.

- İklim tahmini projesi, insanların yarattığı sera gazı emisyonlarının bu yüzyıl sonuna dek küresel sıcaklıkları 2-11 derece arttırabileceğini açıklayarak önceki tahminlerden de yüksek bir ısınma oranı verdi.

- Sera gazlarını azaltmak üzere yapılan dünyanın ilk zorunlu karbon emisyonu ticareti planı, 21 AB ülkesinin katılımıyla başladı.

- Amazon'da orman kaybı bir yılda yüzde 6 arttı ve 26 bin kilometrekare alan kaybedilerek en büyük ikinci kayıp olarak kayıtlara geçti.