Baraj İhalesini Türkler Kazanınca Çinliler 'Teklif Ucuz' Diye İtiraz Etti



Ucuz işgücü ve işçilik dolayısıyla rekabette bütün ülkeleri zor durumda bırakan Çinliler, bu kez Türkiye'de tersi bir durumla karşı karşıya kaldı. Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) tarafından yapılan Keban Hidroelektrik Santali rehabilitasyon ihalesinde, Türk şirket, Çinli firmanın yarısından daha az fiyatla teklif verince, Çinliler Kamu İhale Kurumu (KİK)'na başvurdu. İhale süreci, kurumun kararına göre sonuçlanacak.

EÜAŞ'ın gerçekleştirdiği Keban Hidroelektrik Santrali rehabilitasyon ihalesi, Çinlilerle Türklerin yarışına dönüştü. Geçen ekim ayında uluslararası katılımcılara açık şekilde yapılan ihaleye teklif sadece, yerli firma Türkiye Elektromekanik Sanayi AŞ (Temsan) ile Çinli Sinohydro Corporation'dan geldi. Çinliler işin yapımı için 109 milyon Euro teklif verirken, Temsan 59 milyon Euro teklifle ihalede yarıştı. Aralık ayında sözleşme imza hazırlığı yapılırken Çinliler, Kamu İhale Kurumu (KİK)'na başvurarak ihaleye itiraz etti. Sinohydro, 27 Ocak'ta kurumun hesabına 4 bin lira başvuru bedelini yatırarak itiraz sürecini başlattı. Kurum, 29 Ocak'ta konuyu uzmana havale etti. Uzman görüşünden sonra ihaleyle ilgili nihai karar açıklanacak.

Keban rehabilitasyon projesi, ekonomik ömrünü tamamlamak üzere olan eski teknoloji türbin ve jeneratör gibi techizatların yeni teknolojiyle değiştirilmesini ihtiva ediyor. Bu kapsamda bazı ekipmanlar yenilenecek, santralin verimliliği artırılarak daha fazla elektrik üretimi sağlanacak. Yenilemeyle yaklaşık yüzde 10 (140 MW) kapasite artışı öngörülüyor. Enerji Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre Temsan'ın ihaleyi kazanması halinde malzeme ve işçilik tercihi yerlilerden yana kullanılacak. Yedi yıl sürmesi beklenen iş süresince yaklaşık 200 kişilik istihdam sağlanırken, kullanılacak ekipmanın yüzde 70'i (malzeme imalatı vb) Temsan'ın Diyarbakır'daki fabrikasında gerçekleştirilecek. Yüzde 30 yabancı menşeli ürünlerin kullanılacağı rehabilitasyon işinde Temsan, türbin dizaynı ve imalatı konusunda Norveçli Rain Power şirketiyle işbirliği yapmayı planlıyor.