Barajlar Son 3 Yılda Yarı Yarıya Boşaldı



İstanbul'da barajların doluluk oranı son 3 yılda yarı yarıya düştü. İstanbul gibi su kaynakları giderek azalan bir yerde tasarruf kaçınılmaz. Ne kadar tasarruf yapılabildiği aylık İSKİ faturaları karşılaştırılarak görülebilir. İstanbul'da günlük ortalama 2 milyon metreküp su tüketiliyor. Bu miktar 100 bin tankere eşit. Su ihtiyacını karşılayan 10 barajda son 3 yılda  doluluk oranı yarı yarıya düştü. Kaynaklar sınırlı ve su tasarrufu zorunlu.
 
İSKİ'nin 4 milyon 600 bin abonesi var. Abonelerin üçte ikisi günde 330 litre ve altında su tüketiyor. Bu rakam su kaynakları zengin olan ABD'de 500 litreye ulaşıyor.
 
İSKİ'den tasarruf uyarısı

İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, "Birçok vatandaşımız maalesef muslukları açıp halılarını yıkamaya kalkıyor. Halbuki bu devir bitmiştir. İstanbul su zengini bir bölge değil. Su ihtiyaçlarını kar ve yağmur suyunun biriktirdiği barajlarla sağlıyor" uyarısını yapıyor.
 
Abonelere bu yılın ilk 5 ayında, geçen yıla göre 4 milyon metreküp daha az su verildi. Tasarruf yapan da var yapmayan da. Örneğin günde 30 otomobil yıkanan bir yerde, en az 3-4 ton su harcanıyor. Diğer yanda arabasını bir kova suyla yıkayan da var.
 
İSKİ Genel Müdürü Vural, "Dünyadaki iklim değişikliklerinin bizi nerelere götürdüğünü tahmin etmemiz çok zor. Sıkıntılı günlere gitmemiz mümkün. Onun için elimizdeki su rezervlerimizi en iyi şekilde tasarruflu kullanmak suretiyle İSKİ'ye yardımcı olmalarını bekliyoruz" diyor.
 
Kentte geçen yıl, 2006 yılına göre 15 milyon metreküp daha az su tüketildi. 1 yılda tasarruf edilebilen miktar İstanbul'un sadece 1 haftalık su ihtiyacını karşılıyor...