Barajlara 21 Trilyon



Aydın Valisi Mustafa Malay'a çalışmalar hakkında bilgi veren DSİ 21. Aydın Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, Çine Barajı inşaatı için 18.2,İkizdere Barajı için 3 trilyon ek ödenek sağlandığını söyledi.

Bölge Müdür Yardımcıları ve şube müdürlerinin de hazır bulunduğu toplantıda Aydın Valisi Mustafa Malay'a birifing sunan İnnap, şunları söyledi:

Aksamadan geliyor
"Çine Barajı ve Hidro Elektrik Santralı için 1 Ocak 2004 tarihi itibariyle 12 trilyon 180 milyar 480 milyon, barajın daimi teçhizatı içinde 4 trilyon 340 milyar ödenek olmak üzere toplam 16.5 trilyonluk ödenek tahsisi yapıldı. Bugün itibariyle bu barajımıza 12 trilyonu baraj ve hidro elektrik santralı ikmali için, 6.2 trilyonu ise Çine Barajı daimi teçhizatı için kullanılmak üzere ek ödenek geldi. Çine Barajı için 10 ayda sağlanan ödenek miktarı 34 trilyon 720 milyar 480 milyon lira oldu. Yıl sonuna kadar 12.6 trilyon liralık daha ek ödenek bekliyoruz" dedi.
İndap, "İkizdere Barajı için 1 trilyon 450 milyarlık ödeneğin üzerine 3 trilyon ek ödenek daha sağlandı. Bu ödenekle birlikte İkizdere Barajı'nda çalışmalar tekrar başladı" dedi.

Tarım için önemli
Aydın için barajların çok önemli olduğunu söyleyen Vali Mustafa Malay, şunları söyledi:
"Aydın'ın toprakları her türlü tarıma elverişli. Aydın topraklarında yetişmeyen hiç bir sebze ve meyve yok. Ayrıca 584 kilometre uzunluğundaki Menderes'in 281 kilometresi Aydın'dan geçiyor. Aydın iklim itibariyle yağışı bol olan bir yer. Tarımda, insan hayatında suyun önemi çok büyük. Çiftçi ektiğinin karşılığı almak ister. Bunları gerekleştirebilmek için suyumuzun iyi değerlendirilmesi lazım. Su sel olup denizlere gidiyor."

Taşkınlar bitecek
Sadece 2004 yılı Ocak ayında Çine Barajı bölgesindeki taşkınlıklar nedeniyle tarım arazilerinin sular altında kaldığını belirten Vali Malay, "Çiftçimiz 70-80 milyon dolar zarar etmiş. Bunun önlemenin yolu altyapıyı sağlam yapmaktır. Baraj sistemini çok iyi tutmak lazım. Baraj olduğu zaman bu zararlar ortadan kalkacak ve o sular zarar verip akması yerine damlasına kadar ülkemize faydalı olarak akacaktır. Bugün barajlar konusunda Türkiye dünyanın önemli bir merkezi olmuştur. DSİ gerçekten takdire şayan bir çalışma ile bu konuda kendisini göstermiştir.
Barajlar kendilerini çok kısa sürede amorti eden yatırımlardır. Çine barajını ele alacak olursa yılda en az 200-250 milyon dolar ek kaynak ortaya çıkartacaktır. Demek ki yıllık 70-80 milyon dolarlık ödenek tahsis ettirebilirsek Çine barajı kendisini üç yılda amorte etmeye başlayabilecek. Bunun için barajlarımızın ödeneklerinin zamanında gelmesi ve bitirilmesi çok önemli" dedi.

Ege Bölgesi'ne 5 katrilyon lira
Aydın, Muğla ve Denizli'deki yatırımların toplamının 5 katrilyon lira olduğuna dikkat çeken DSİ 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, "DSİ Aydın 21. Bölge Müdürlüğü olarak sorumluluk sahamız içinde bulunan Aydın, Muğla ve Denizli illerindeki yatırımlarımızın değeri 5 katrilyon liradır. 2004 yılı Ocak ayı itibariyle üç ilimiz için 129 trilyon 858 milyar ödenek tahsisi yapılmıştır. Bunlara ek olarak 6 Ekim 2004 tarihine kadar 34 trilyon 599 milyar ödenek akışı yapıldı. Yani bugün itibariyle 164 trilyon 457 milyar 850 trilyon ödenek tahsisi yapılmış durumda" dedi.