Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi Yenileniyor



Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa'nın Beşiktaş'taki türbesi, İstanbul İl Özel İdaresi tarafından 627 bin 561 lira bedelle restore ediliyor. İstanbul İl Özel İdaresi'nden yapılan açıklamaya göre, Mimar Sinan tarafından yapılan türbede yürütülen restorasyon çalışmaları kapsamında, kubbenin kurşun işleri ve içeride sıva raspası yapıldı. Türbenin dış cephe temizliği, çevre ve hazire düzenlenmesi ise devam ediyor. Türbenin geçen yıl sonunda başlatılan restorasyon çalışmalarının, bu yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.

Klasik biçimde sekizgen planlı ve kesme taştan yapılan türbenin kapısının önünde, üstü ayna tonozlu iki sütuna dayanan bir revak bulunuyor. Bu tonoz örtüsü, mermerden baklava başlıklı sütunlar ve sivri kemerler üzerine oturuyor. Sekizgen gövdenin bütün yüzleri birbirinin aynı. Kubbe sekizgen alçak bir kasnak üzerine oturuyor. Sade görünüşlü cephe teşkilatı türbenin içinde de devam ediyor. Kubbe ortasında besmeleyle birlikte altın yaldızla yazılmış Araf suresinin 89. ayeti, bir madalyon halinde yer alıyor.
     
Türbe içindeki dört sandukada Barbaros Hayrettin Paşa dışında, Cafer Paşa, Cezayirli Hasan Paşa ve Barbaros'un eşi Bala Hatun'un kabirleri yer alıyor. Türbe dışındaki hazirede ise Barbaros'un yakınları bulunuyor.
     
Türbe içinde, sandukalar dışında iki büyük şamdan, bir ahşap Kur'an mahfazası, bir sakal-ı şerif ve arabesk süslemeli bir metal vazo ile 1816 tarihli Seyyid İbrahim imzalı bir hat levhası yer alıyor.