"Barok" İsyan Ettirdi!



Makedonya’nın başkenti Üsküp’te şehir merkezindeki son parklardan birine yapılacak ‘barok’ tarzı devlet binasını protesto için toplanan vatandaşlara polis sabaha karşı sert şekilde müdahale etti.

BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) haber portalı, eylemcilerin İstanbul ’daki Gezi Direnişi’nden ilham aldıklarını söylerken, Üsküp’teki park direnişinin öncesinde ve sonrasında yaşananların İstanbul gezi’de yaşananlarla benzerliği de dikkat çekti. Polisin aktivistleri şafak baskınıyla dağıtmasının ardından, ağaçlar polis gözetiminde kesildi.

A1on sitesinin haberine göre polis eylemcilerin görüntü almasını engellemek için cep telefonlarını topladı ve bir kadını yerlerde sürükledi. Pazar sabah karanlığında çekilen video kayıtlarında, Bristol Parkı’nın ağaçların polis eşliğinde kesildiği gözüküyor.

‘10 katı ağaç diktik’

BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) haber portalı, eylemcilerin Gezi Parkı direnişinden ilham aldıklarını söyledi. Portalın haberine göre, Avangarda (avangart) ve Kislorod (oksijen) adlı oluşumlardan aktivistler geçtiğimiz çarşamba parka çadırlar kurdu ve 24 saatlik nöbete başladı. Geçmişte gece yarısında yapılan ağaç kesimlerinden ders aldıklarını söyleyen aktivistler, Nisan ayında aynı bölgedeki bir parkta bütün ağaçların sabah 03:30’da polis eşliğinde kesildiğini anlattı. Portal, haftalardır ülke çapında devam eden protestoların aynı Gezi Parkı’nda olduğu gibi kısa sürede politikleştiğini yazdı.

Başbakan Nikola Gurevski’nin partisi (VMRO DPMNE), geçmişte çevreci protestoların sosyal demokratlar tarafından kışkırtıldığını iddia etmişti. Parti, şehrin başka bir yerinde kesilen ağaçların 10 katı kadar ağaç diktiğini söylüyor.

Şehir merkezindeki son parklardan olan Bristol Parkı’na da ‘barok’ tarzda yayın konseyi genel merkez binası yapılması planlanıyor.

Aktivistler parka Başbakan Nikola Gruevski’nin adını verdiler. Bir protestocu, “Parkımıza yok edilmesini emreden adamın ismini verdik. Belki zorbaları ona ithaf edilmiş bir yeşilliği katletmeye cesaret edemez diye umuyoruz” demişti.

‘Barok’ isyan ettirdi

Bristol Parkı’nın bulunduğu şehir merkezi geçen sene hükümetin ‘Üsküp 2014’ kentsel dönüşüm kampanyası kapsamına alınmış, buraya yapılması planlanan birçok devlet binası için projeler hazırlanmıştı. Yerel yönetim ve hükümet, son 3 yıldır Üsküp’te taklit ‘neo-klasik/barok’ tarzda inşa edilen binalardan dolayı yoğun eleştiri alıyor. Müzeler, devlet binaları, heykel, çeşme ve köprüler ‘barok’ tarzda yeniden tasarlanırken 70’lerde inşa edilen bir hükümet konağı ve AVM’nin sahte barok cephe giydirmeleriyle yenilenmek istemesi protestocuları sokaklara dökmüştü.