Afetler, Dayanıklı Binalara Yerleştirilen Kamera ile İzlenecek

İstanbul'da muhtemel depreme karşı her gün farklı bir senaryo yazılıyor. Depremde, on binlerce insanın öleceği ve ağır yaralı olarak kurtulacağı, yüz binlerce ailenin evsiz kalacağı, köprü ve viyadüklerin yıkılacağı, elektrik, doğalgaz ve soba yangınlarının çıkacağı dile getiriliyor. Zeytinburnu Belediyesi, afetlerin ardından insanlara daha çabuk ulaşmak için bir çözüm üretti. İlçedeki binaların depreme dayanıklılığını ölçen belediye, sağlam ve yüksek binalara kamera yerleştirecek. Böylece afet anında olaylara çok rahat müdahale edilebilecek.

Nüfus artışı ve çarpık yapılaşması ile muhtemel bir afete hazır olmayan İstanbul'un ilk deprem master planları Zeytinburnu'nda yapıldı. Afet anında ve sonrasında olay yerlerini görebilmek ve müdahale edebilmek için 7 noktaya kamera yerleştirildi. Tüm ilçeyi gören kameraların belirtilen noktayı zumladığını ifade eden Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Alsaç, birkaç noktaya daha kamera koyacaklarını belirtti. Kameraları yüksek ve sağlam binalara yerleştirdiklerini dile getiren Alsaç, bu konuda bir çalışma yaptıklarını da söyledi.

Son 50 yılda İstanbul'un nüfusu 10 kat arttı. Muhtemel depremin, İstanbul'a 20 ya da 30 km uzaklıkta gerçekleşeceğini vurgulayan AKOM Yer Bilimleri Danışmanı Prof. Dr. Metin İlkışık, Avrupa yakasının daha çok zarar göreceğini belirtiyor. İlkışık, Zeytinburnu, Bakırköy, Avcılar, Bahçelievler, Fatih, Bahçelievler ve Küçükçekmece gibi ilçelerin altyapısının zayıf olduğuna işaret ediyor. Depremin doğal yaşamın bir parçası olduğuna ve su kaynaklarını ortaya çıkardığına işaret eden Jeofizik Yüksek Mühendisi Mahmut Baş, binaların sağlam yapılması gerektiğini ifade ediyor.

Her yıl 10 milyon dolar harcayarak 7,5 ve daha yüksek bir depremden en düşük hasarla çıkılabileceğini belirten Baş, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile 4 ayrı deprem senaryosu hazırladıklarını kaydediyor. Muhtemel depremde 90 bin insanın öleceğini, 135 bin insanın ağır yaralı olarak kurtulacağını, 600 bin ailenin evsiz kalacağını, köprü ve viyadüklerin yıkılacağını, elektrik, doğalgaz ve soba yangınlarının çıkacağını dile getiren Baş, binaların kalitesiz olduğunu vurguluyor. Üniversiteleri işbirliğiyle Zeytinburnu'nda deprem master planı yaptıklarını hatırlatan Baş, yeni yönetmeliklerin kendilerine yardımcı olduğunu anlatıyor.