Mimarlık, Kültür ve Sanat Dergisi Yapı'nın Ocak Sayısı Çıktı!



Yapı Dergisi Ocak sayısında "Serbest Mimarlık Büroları Raporu 2005", adında çok özel bir ek veriyor. Rapor, mimarlık hizmetleri alanında sektörel ilk ve tek araştırma olma özelliğini taşıyor. Çalışmada, serbest mimarlık yapan 132 mimarın; yarışma takipleri, kazanılan ödüller, teknolojik gelişmeler, fırsatlar, Avrupa Birliği sürecinin mimarlığa etkileri, rekabet koşulları, mimarların yeni mimarlık yönetmeliklerine bakış açıları vb. konularındaki görüşleri yer alıyor.

İstanbul Dubai Kuleleri Kopya mı?
Tasarımı ünlü İspanyol mimar Santiago Calatrava'ya ait olan Malmö'deki 'Turning Torso' projesi Yapı'nın Ocak sayısında geniş yer tutuyor. İstanbul'da yapılması düşünülen ve kamuoyunda büyük tepki çeken Dubai Kuleleri'nin, Caltrava'nın bu projesinden kopya edildiği iddia ediliyor.

Köpükten Otobüs Durağı...
Bu ay dikkat çeken bir başka projeyse Hollanda'daki 'Otobüs Durağı'. Tasarımı Nio Architekten'e ait olan yapının, tamamı polistren köpük ve polyesterden yapılmış. Bu nedenle yapıya 'dünyanın en büyük sentetik malzemeyle yapılmış strüktürü' adını vermek mümkün.

Fin Mimarisi'nden Çarpıcı Bir Kesit...
Dergide, Finlandiya Mimarlık Müzesi'nin düzenlediği ve Ulusal Ahşap Birliği'nin organizasyonuyla gerçekleştirilen "Ahşaptan Mimariye" adlı sergi geniş yer kaplıyor. Sergi Fin Mimarlığının ilginç örneklerini içeriyor.

Tasarım Labaratuvarı...
Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Luca Proto'nun, redesign adı altında tasarladığı ürünlerle tanınan Studio Alchimia'nın kurucularından Alessandro Guerriero ile yaptığı röportaj "Tasarım Düşleri" başlığını taşıyor. Guerriero, Studio Alchimia'yı 'işverenin kısıtlayıcı engellemelerinden kurtulmuş, tasarım klasiklerinin prestiji ile oynayan, özgün ürünler yaratan bir laboratuvar olarak tanımlıyor.

Picasso'yu Ne Kadar Anlıyoruz?
Ocak sayısında Sanat Eleştirmeni Özkan Eroğlu'nun "Önce Picasso'yu Anlamak Gerekir" başlıklı yazısı da bulunuyor. Eroğlu yazısında Picasso'yu özellikle Türkiye'de bulunan sergisi kapsamında, Türkiye toplumuyla bağlantısıyla, bağlantısızlıklarıyla değerlendirerek, eleştirel tutumunu dipnotlarla destekleyerek ortaya koyuyor.

Ayrıca;
- ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu projesi; Cem İlhan - Tülin Hadi
- İstanbul'da Bir Ticaret Merkezi projesi; ERA Mimarlık
- İTÜ Dr. Orhan Öcalgiray Moleküler Biyoloji ve Genetik Arş. Merkezi projesi;
Gülsün Sağlamer, Meltem Aksoy, Pelin Dursun
- Banliyöler Savaşı; François Chaslin
- Çelik Yüksek Yapıların Mimari Dönemlerdeki Gelişimi;
Özlem Eşsiz-Aydan Özgen
- Kentte Yeni(den) Değerlendirmeler - Fransa, Paris Örneği; Deniz İncedayı
- Peyzaj Tasarımında Yeni Açılımlar; Meltem Erdem

YAPI Ocak sayısında.

Yapı Dergisini satın almak için tıklayınız.