Bartın’a Dört Yeni Maden Ocağı Tehdidi



Bartın Irmağı çevresinde bulunan altı farklı maden ocağına rağmen dört yeni maden ocağı için daha ÇED süreci başlatıldı. Kimtaş’a ait iki kalker ocağı için 1 Ekim Perşembe günü saat 11.00 ve 14.00’te Boğaz mevkiinde Kaptan Demir Çelik Dinlenme Tesis binasında “ÇED Halkın Katılımı” toplantısı yapılacak. Bartın Eğitim ve Kültür Derneği (BEKDER) toplantıya katılım çağrısı yaptı.

BirGün’den Burcu Cansu’nun haberine göre; Alagözler Kum Çakıl A.Ş. Kum Ocağı, Bartın Çimento A.Ş. Silttaşı Ocağı, Kimtaş Kireç Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Kalker Ocağı projeleri ile 218,54 hektarlık doğal alan yok olma tehdidi ile karşı karşıya kalacak.

Reklam Goruntulenme Bolumu

ÇED onaylanıp projeler hayata geçerse Alagözler Kum Çakıl A.Ş. Kum Ocağı için gürgen, meşe, kayın, kestane ve diğer yapraklı ağaç türlerinden yaklaşık 2 bin 500 ağaç kesilecek. Bartın Çimento A.Ş. Silttaşı Ocağı için sapsız meşe-gürgen, kayın-ıhlamur, gürgen-ıhlamur, gürgen-sapsız meşe, gürgen ve sapsız meşenin bulunduğu doğal orman ekosistemi yok edilecek. Kimtaş Kireç Sanayi ve Ticaret A.Ş. Kalker Ocakları için gürgen ormanında yıllık 950 bin ton kalker üretimi yapılacak.

ÇED sürecine ilişkin konuşan Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Erdoğan Atmış, “220 hektara yakın orman ekosistemi yok edilecek. Bu ocaklarda dinamit patlatılacağı için çevre halkı rahatsız olacak, yer altı suları zarar görecek, Bartın Irmağı da etkilenecek.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.