Başbakan Davutoğlu'na Rezidans Sorusu!



DHA'nın haberine göre, Hamzaçebi'nin Başbakan Davutoğlu'nun yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM'ye sunduğu soru önergesi şöyle;

"Bilindiği üzere, 06.09.2014 tarihini 07.09.2014 tarihine bağlayan gece Torunlar GYO ile TOKİ'nin arsa karşılığı gelir paylaşımı modeliyle hayata geçirdiği 'Torun Center' isimli konut ve ofis projesinde meydana gelen kazada projede çalışan 10 işçimiz hayatını kaybetmiştir.

Kazanın ardından TOKİ İstanbul Emlak Dairesi Başkanı'nın TOKİ'nin ilgili inşaat şirketinden Mart 2013'te 520 milyon lirayı peşin olarak alarak projeden çekildiği, bu nedenle proje üzerinde TOKİ'nin hiçbir hak ve sorumluluğunun bulunmadığı şeklindeki açıklamaları basında yer almıştır.

Buna göre; Mayıs 2010'da yapılan ihale sonucunda imzalanan arsa karşılığı gelir paylaşım işine ilişkin sözleşmeye göre ödenmesi gereken TOKİ gelir payı ne kadardır? Bu bedel hangi tarihte ödenmiştir? TOKİ projedeki gelir payını aldığı ve bu nedenle proje ile ilgisi kalmadığı halde tapu devri neden gerçekleştirilmemiştir?

Tapu devrinin gerçekleştirilmemiş olmasının nedeni yasalarla TOKİ'ye tanınmış hakların/ayrıcalıkların kullanılarak anılan inşaatın yapı denetiminden kurtarılması ve belediyeye ödenmesi gereken vergi ve harçların ödenmemesinin sağlanmak istenmesi midir?

TOKİ projedeki gelir payını aldığı ve proje ile ilgisi kalmadığı halde inşaat mahallinde bulunan tabelada işin sahibi olarak T.C. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın yer almasının nedeni nedir?

Gelir payını aldığı halde tapu devrini gerçekleştirmeyen ve bu yolla belediyeye ödenmesi gereken harcın ödenmesini engelleyen ve anılan inşaatı Yapı Denetim Kanunu kapsamı dışına çıkartan TOKİ Başkanı ve diğer sorumlular hakkında soruşturma açılması düşünülmekte midir?

Projeye ilişkin olarak inşaat süresince yapı denetimi kimler tarafından ne zaman yapılmıştır?"