Başbakan Erdoğan’dan Yeni Gezi Önerisi!



AK Parti belde belediye başkanları toplantısında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı için plebisit önerisini şu sözlerle dile getirdi; "Topçu Kışlası konusunda bu kadar hassas mısınız, direniyor musunuz? O zaman referandumun değişik bir şekli var. Referandum sadece anayasa değişikliğinde oluyor. Plebisit o belediyenin yapabileceği bir uygulamadır. Beyoğlu’nda da İstanbul içinde yapabilir. Bunlar YSK ile olan bir iş değil. Bu yerel yönetimlerde 15. Madde.  Bu adımı bu şekilde atabiliriz. Bunun neticesinde ne çıkıyorsa o. Bununla ilgili olarak yarın zaten, genişletilmiş il başkanları toplantımızda belediye başkanım da burada olacak. Kendilerine talimatı vereceğiz. Tabi burada yürüyen bir idari mahkeme var. Bunun da neticesini görelim istiyoruz. Takip edeceğiz. Biz sabrımızı devam ettirdik. Sabrımızın da sonuna geldik. Bu uyarımı son defa yapıyorum. Diyorum ki anneler babalar yavrularınıza sahip çıkın. Biz bir taraftan yargı sürecini bekliyoruz, plebisit noktasında adımımızı atarız. İstanbul halkı ne istiyorsa onu yapacağız. Aksi takdirde daha fazla bekleyemeyiz."

Yargıyı eleştirdi

Gezi Parkı konusunda yargı kararını eleştiren Erdoğan Dünya Gazetesi'nin haberine göre konuşmasını şöyle sürdürdü;"Benim üzüntüm de şudur. İdari mahkeme bunu, bu gezi parkı olaylarının patlak verdiği o akşam açıklaması manidardır. Yürütmenin savunmasını verinceye kadar, yürütmenin durdurulmasına diye bir kararın verilmesi de manidardır. Bir defa ortada ne var? İhalesi yapılmış bir proje mi var? Ne yapılacağı belli olan bir şey mi var? Yok. Size biri bir yazı yazıyor. Nasıl böyle bir karar verirsiniz? Böyle bir adım atılır, diyelim ki ihale yapılır. Yürütmeyi durdurma verirsiniz. Hiçbir şey yokken bunun kararını veriyorsunuz. Bu düşündürücüdür."

Plebisit nedir?

Teknik olarak referandum yapılamaması daha dar kapsamlı bir oylamayı ifade eden plebisit gündeme getiriyor. 5393 Sayılı Belediye Kanunun 15’inci maddesi belediyelere halk oylaması yetkisi veriyor. Söz konusu maddede, “Belediye, belde sakinlerinin belediye hizmetleriyle ilgili görüş ve düşüncelerini tespit etmek amacıyla kamuoyu yoklaması ve araştırması yapabilir” ifadesi yer alıyor. Gezi Parkı için de daha geniş bir mutabakat metinin oylaması anlamına gelen referandum yerine bir durumun tercih edilmesi anlamına gelen plebisitinin yapılabileceği görülüyor.