Başbakan Yıldırım: Dolarda Dalgalanma 1.5 Ay Daha Sürecek



Yıldırım, dün gece TRT Haber canlı yayınında özetle şunları söyledi:

"Yaşadığımız son dalgalanmayı esas alırsanız, bu bir şoktur. Türkiye'de bölücü terör. İçeride dışarıda DEAŞ'a karşı savaş veriyoruz. 15 Temmuz olmuş. FETÖ'ye karşı mücadele. Bunların Avrupa'daki ABD'deki uzantılarına savaş veriyoruz. Üst üste gelse başka bir ülkede, bir hayal edin. Darmadağın olur. Trump'ın sürpriz şekilde iş başına gelmesi, dünyadaki oyunları ezberleri bozdu. Dünyanın ekonomik senaryosu değişti. Trump, 'dışarıdaki ABD parasını çekeceğim' dedi. Çin'e vergi koyacağını söyledi. Gelişmiş ülke paralarının geri çağrılması demektir. Küresel dalgalanma da böylece başladı. Para politikaları bakımından Merkez Bankası kararlarını alıyor. Bizim alacağımız tedbirler de var.

Biz doğrusu artırmadan başka araçlarla bu iş yapılabilir mi buna yoğunlaştık son kararı Merkez Bankası kendisi verdi. İnşallah hayırlı olur.

Sermayeye kısıtlaması yok. Alçakça dedikodu yayıyorlar. Bunların kasıtlı yayıldığını biliyoruz. Türk Lirası bakımından sıkışıklık yok. Planlandığı gibi gidecek her şey. Dalgalanmadan durulma olmaz.

Alçak örgüt, 15 Temmuz'da da altın vuruş yapamadığı için Türkiye'de ekonomiyi algıyı nasıl bozarız diye, müthiş bir operasyon yaptılar. Sermaye ve özel sektöre mesajımız şu; kayyumlar atandı. FETÖ şirketi, ortaklar yüzünden bütün şirket suçlandı. Eli kolu bağlandı. Bunu değiştirdik. 1-2 ortak varsa ayıralım, şirketi cezalandırmayalım dedik. Atanan kayyumlar işlerinin ehli değil. TMSF'ye verdik yetkiyi. Mahkemeler TMSF'yi kayyum atadı.

Uzmanlar Aralık'a kadar böyle geçecek diyor. Sözleşmeleri devlet Türk parası ile yapacak. Yabancılar için bu söz konusu değil. Tercihimiz; vatandaşlarımız da ticari mukaveleyi milli para üzerinden yapsın. AVM'de kiralar var, rezidanslarda, ofislerde. Bu çağrıdır; Kendi paramıza hak ettiği itibarı gösterelim.

(Kayyuma devredilen şirketlerin piyasaya ödeme yapmaması) Durum tespiti yapılıyor. İllet bir örgüt. Örgütün tespitinde çok zorlanıyoruz. Faaliyetlerinin tespitinde zorlanıyoruz. Zaman kaybı oluyor ama her gün bir önceki güne göre daha iyi konumdayız."