Başbakanın 'Çılgın Projesi' Onaylandı



İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nin mart ayı toplantısının üçüncü  birleşimi, Saraçhane'deki yerleşkede yapıldı. Milliyet'in haberine göre, toplantıda, "3 Katlı İstanbul Metro ve Karayolu Boğaz Geçişi Projesi"nin güzergahının planlara işlenmesini içeren rapor görüşüldü. Ak Parti Grup Başkanvekili Abubekir Taşyürek, İstanbul ve ülke için  önemli proje üzerinde aylardır ciddi şekilde çalışıldığını anlattı.

Söğütlüçeşme-İncirli arasında

Söğütlüçeşme-İncirli arasında 31,5 kilometrelik raylı sistem olarak  tasarlanan projenin, 16,5 kilometresinin 3 katlı tünel olacağını ifade eden  Taşyürek, bu tünelin 6,5 kilometresinin de Küçüksu-Gayrettepe arasında Boğaz'ın altından geçeceğini söyledi. Taşyürek, 3,5 milyar dolara mal olması planlanan yatırımın  yap-işlet-devret modeliyle yapılacağını belirterek, haziranda ihaleye çıkacak  projenin 5 yılda hizmete alınmasının hedeflendiğini kaydetti. Projenin, Türkiye'nin dünyadaki saygın konumunu pekiştireceğini  vurgulayan Taşyürek, İstanbul'a yapılan yatırımların Türkiye ve dünya için de çok  önemli olduğunu ve takip edildiğini ifade etti.

Proje için 6 ayrı güzergahtan en uygun olanının seçildiğini dile  getiren Taşyürek, şu bilgileri verdi: "Yasal hiçbir sıkıntısı olmayan projenin maliyet hesapları da çok iyi  yapıldı. Yap-işlet-devret şeklinde yapılacak projede devletimizin kasasından bir  kuruş harcanmayacak ve vatandaşlarımıza hiçbir ek yük getirilmeyecektir.  Metrolarla ve Marmaray ile entegre olacak proje, TEM'in trafik yükünü  hafifletecek ve İstanbul'un ulaşım sorununa ciddi rahatlık sunacaktır. Proje  çevre dostu ve akaryakıt tüketiminde tasarruf yapacak bir projedir. Kamulaştırma  söz konusu olmayacak. Görüntü ve siluet kirliliği oluşturmayacak. Şu anda ana  arterleri hatları birbiriyle buluşturacak bir proje."

CHP'den yeterince incelenmedi itirazı

Proje İBB Meclisi’nde tartışmalara neden oldu. CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever, plana itiraz etmediklerini, ancak planın yeterince irdelenmediğini belirterek, teklifin tekrar görüşülmek üzere komisyona iade edilmesini istedi. Gülsever, "CHP olarak, eğer bunu geriye çekerseniz, üzerinde tartışır, konuşuruz, akademik çevrelerle ne yapmamız gerektiğini saptarız. Maliyet hesaplarını doğru yapıp, daha aza mal olacak bir plan orta çıkarırsak Türkiye’ye ihanet mi etmiş oluruz diye sordu.

AK Parti’li üyelerin itirazlarına tepki gösteren Gülsever, "’Biz bunları tartışmak istemiyoruz, kimseye sormak istemiyoruz, bize böyle talimat verildi’ derseniz, buna karşı çıkarız dedi.

AK Partili Taşyürek: Çalışma aylardır yürütülüyor

CHP’ye yanıt vermek üzere kürsüye çıkan AK Parti Grup Başkanvekili Abubekir Taşyürek, Söğütlüçeşme-İncirli arasında 31,5 kilometrelik raylı sistem olarak tasarlanan projenin 16,5 kilometresinin 3 katlı tünel olarak tasarlandığını, bu tünelin 6,5 kilometresinin de Küçüksu-Gayrettepe arasında Boğaz’ın altından geçtiğini anlattı. Proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve İBB’nin aylardır ciddi bir proje yürüttüklerini ifade eden Taşyürek, "Mevcut güzergah, 6 alternatif arasından en optimum olarak belirlendi. Dün uyanıp, bugün bu projeyi yapmış değiliz dedi.

Projenin 15.000’lik planların ardından daha küçük ölçekli plan olarak kabul edilen 11.000 ölçekli planlara da işleneceğini hatırlatan Taşyürek, CHP’li üyelerin bu süreçte gerekli katkıyı yapabileceklerini söyledi. Taşyürek, "Süreç bitmiş değil. Hiçbir zaman bildiğimizi yaparız noktasında değiliz dedi.

Bu arada, Taşyürek’in, CHP’li Gülsever’in sözlerine "Hiçbir yerden talimat almayız diye yanıt vermesi üzerine Meclis’te gerginlik yaşandı.

"Bu proje sipariş olarak gelmiştir"

CHP’li Meclis üyesi Hakkı Sağlam AK Parti’li üyelere, hangi kurumlardan görüş alındığı, diğer güzergahların ne olduğu, başka kurumların görüşlerine neden yer verilmediği sorularını yöneltti. Sağlam, "Bize göre bu proje, kutu içerisinde sipariş olarak gelmiştir. Bu kutuyu açmamız gerekiyor. İçinde başka neler var dedi.

'Önümüze daha dün geldi...'

CHP’li İmar Komisyonu üyesi Esin Hacıalioğlu ise projenin önlerine dün geldiğini belirterek, "Projeyi inceledikten sonra, ’Neden bu proje önümüze gelmedi’, çok rahat görüyorsunuz... Çünkü bu projenin temelinde Kuzey Ormanları’nın imara açılması var. Evet, metro hattı var ama, projenin devamı kuzeyin imara açılması çalışmasıdır. Bunun saklanmasından dolayı alelacele önümüze getirilip, alelacele geçirilmek istenmektedir dedi.

12 ilçeden geçecek

5 yıl içinde tamamlanacağı açıklanan İstanbul Tüneli Projesi, Avrupa Yakası’nda Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, Beyoğlu, Eyüp, Fatih, Zeytinburnu, Bakırköy ve Güngören; Anadolu Yakası’nda ise Üsküdar, Ümraniye ve Kadıköy ilçelerinden geçecek.

2 karayolu ve 1 raylı sistemi barındıran proje, Söğütlüçeşme-Altunizade-Gayrettepe-Sütlüce-Cevizlibağ-İncirli güzergahı boyunca yaklaşık 31,5 kilometre uzunluğa sahip olacak.