BASF, Cognis’i Satın Alıyor



BASF SE, 700 milyon Euro’ya tekabül eden hisse alımıyla Permira Funds, GS Capital Partners ve SV Life Sciences tarafından yönetilen Cognis Holding Luxemburg S.à r.l.’ya ait özel kimyasallar şirketi Cognis’i satın aldı. Net finansal borç ve emeklilik yükümlülükleri de dâhil edildiğinde firmanın değeri 3,1 milyar Avro’ya ulaşıyor. Satın alma ve birleşmelerden sorumlu otoriteler tarafından henüz kontrol aşamasında olan satın alma işleminin en geç Kasım 2010’a kadar sonuçlanması bekleniyor.

Satın almaya yönelik görüşlerini dile getiren BASF SE Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Jürgen Hambrecht, “Cognis’in aramıza katılmasıyla güçlü ve kârlı birçok yeni iş alanına giriyor ve dünyanın önde gelen kimya şirketi pozisyonumuzu sağlamlaştırıyoruz” dedi.

Cognis, yenilikçi çözümler ve yenilenebilir ham maddelerden üretilen ürünler ile sağlık ve beslenme pazarı yanında kozmetik, deterjan ve temizlik ürünleri sanayilerine de tedarik sağlayan dünya çapında bir üretici konumunda bulunuyor. Cognis’in diğer bir ana ürün gamı ise madencilik, yağ ürünleri, kaplama ve tarım gibi sektörlere hitap ediyor. 30 ülkede üretim tesisleri ve hizmet merkezlerine sahip olan kuruluşun yaklaşık 5.500 çalışanı bulunuyor.  Şirketin 2009 yılında satış cirosu ile vergi, faiz ödemeleri, yıpranma ve amortisman öncesi kârı sırasıyla 2,6 milyar Avro ve 322 milyon Avro olarak gerçekleşti.    

Cognis İcra Kurulu Başkanı Dr. Antonio Trius, “Cognis; Premira Funds ve CS Capital Partners’ın desteğiyle özel kimyasallar alanında lider yenilikçi şirketlerden biri haline geldi. Özellikle, sağlıklı yaşam (wellness) ve sürdürülebilirlik üzerine odaklanmamız ve yenilenebilir hammadde bazlı ürünler üzerine olan deneyimimiz başarımızın temel faktörlerini oluşturuyor. Cognis ve BASF’in güçlerini bir araya getirmesiyle mükemmel fırsatların ortaya çıkacağına inanıyoruz” dedi.

Cognis’in müşterileri arasında tüketim malları üreten küresel şirketlerin yanında, kişisel ve evsel bakım ile sağlık ve beslenme alanlarına yönelik üretim yapan bölgesel tedarikçiler de bulunuyor. Şirket, aynı zamanda ulaşım sektörüne yönelik kaplama, boya, yağ ürünleri ile tarım ve madencilik sektörlerinde teknik kimyasal uygulamalarda kullanılan katkı madde ürünleri üretiyor.

Büyüme - değer - sürdürülebilirlik

BASF Yönetim Kurulu üyelerinden Performans Ürünleri Sorumlusu Dr. John Feldmann, “Bu satın almayla kişisel bakım ürünleri alanında lider pozisyona geleceğimize, halihazırda lider konumda olduğumuz katma değerli ev bakımı ürünleri alanında yerimizi sağlamlaştıracağımıza ve sağlık ve beslenme ürünleri pazarında önemli bir yer edineceğimize inanıyoruz. Cognis’in satın alımıyla, özellikle yenilenebilir ham madde bazlı ürün portföyümüzü genişleteceğiz. Daha geniş ve çekici ürün ve hizmet ağımız ve araştırma ve geliştirme alanındaki deneyimimizle müşterilerimizin ortak geliştirme projelerinde çok daha önemli bir rol oynayacağız. Bu da onların daha da başarılı olmasına katkı sağlayacak” dedi. 

Satın alma işlemleriyle ilgili gerekli onaylar alındıktan sonra, yeni iş kolu BASF’in 2009 yılında 9,4 milyar Avro ciro elde eden Performans Ürünleri bölümüne bağlanacak.  Performans ürünleri, müşterilerin ürün ve iş süreçlerini iyileştirmede yardımcı oluyor ve bebek bezi, kağıt, gıda takviyeleri için vitaminler, güneşten koruyucu UV filtreleri, plastik katkı maddeleri gibi ürünler yanında su işlemeleri, madencilik uygulamaları, yağ, otomobil ve kaplama sanayilerinde kullanılan sayısız günlük ürüne de birçok yeni özellik katıyor. Bu nedenle, Feldmann “Cognis’in satın alımı BASF Performans Ürünleri bölümünün büyüme, değer ve sürdürülebilirlik stratejisi açısından çok önemli bir adım” şeklinde konuştu.