Baro'dan Dokuma İçin Belediye ve Şirkete Dava

Antalya Barosu, Özelleştirme İdaresi'nce Kepez Belediyesi'ne devredildikten sonra ticaret merkezi yapılmak üzere 49 yıllığına MDC Turkmall firmasına satılan Dokuma Fabrikası alanı ile ilgili yapılan işlemlerin tümünün iptali için iki ayrı dava açtı. Antalya Baro Başkanı M. Zeki Durmaz, düzenlediği basın toplantısında dava sürecini başlattıklarını belirterek, yargıya güvendiklerini söyledi.

Belediye ve şirkete dava
Kepez Belediye Başkanlığı ile Antalya Pamuklu Dokuma A.Ş. aleyhine hazırlanan dava dilekçeleri, bugün (Cuma) Antalya İdare Mahkemesi Başkanlığı'na teslim edildi. Açılan birinci davada "rekabet ortamı oluşturulmadan" ve "kamu yararı gözetilmeden", "hukuka aykırı" olarak Dokuma alanının 49 yıllığına Hollanda firması Turkmall şirketine tahsis edildiğini gerekçe gösteren Baro, yapılan "sözleşmenin iptali" ve "yürütmenin durdurulmasını" talep etti.

"Devir sözleşmesi geçersiz"
Baro, ikinci dava dilekçesinde ise Belediye Başkanı Erdal Öner 'in Kepez Belediye Meclisi'nden yetki almadan imzaladığı Antalya Pamuklu Dokuma A.Ş.'nin yüzde 99.98 kamu payının Sümer Holding A.Ş'den Kepez Belediyesi'ne devir sözleşmesinin yetki yönünden "yoklukla malül" (hukuken yok hükmünde kabul edilmesi) bir işlem olduğunun tespit edildiği bildirdi.

Dilekçede ayrıca Belediye Meclisi'nden onay almadan, Antalya Pamuklu Dokuma A.Ş. yönetim kuruluna kendisini ve kendi partisinden iki kişiyi atama, bu işlemden sonra yapılan Genel Kurul'da şirketin adının ve faaliyet konularının değiştirilmesi işlemlerinin de "yoklukla malül" sayılması talep edildi.

STK'ler da imza koydu
Dava dilekçelerine Antalya Barosu'nun yanı sıra Antalya Çağdaş Eğitim Kültür Vakfı (ANTÇEV), Antalya Kent Müzesi Girişimcileri Derneği, Antalya Sanat Derneği, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği, Dokuma hissedarları Hülya Bilgin ve Erol Zeybekoğlu ile Kepez eski Belediye Başkanı Mehmet Atay da imza koydular.

Anayasa Mahkemesi'ne başvuru
Antalya Barosu bu iki davanın yanı sıra Antalya İdare Mahkemesi'nden, bu tür tahsislere olanak sağlayan Belediyeler Yasası'nın bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasını da talep edeceğini açıkladı.

488 dönümlük Antalya Dokuma Fabrikası alanı Eylül ayı sonlarında Kepez Belediye Başkanlığı tarafından "ihalesiz" bir şekilde, "davet usulüyle" Hollanda firması MDC Turkmall'a satılmıştı. Özellikle STK'ler, siyasi partilerden oluşan Antalya kamuoyu bu tahsisi satışın iptali için mücadele başlatmıştı.

Dokuma Başbakanın gündeminde
Kamuoyunda oluşan rahatsızlıklardan sonra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Doğru Yol Partisi (DYP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Anavatan Partisi (ANAVATAN) ve Demokratik Sol Parti (DSP) il başkanları tarafından Dokuma alanının tahsisinin iptali ve Kepez Belediye Başkanı Erdal Öner hakkında "görevi kötüye kullanma" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.

Daha sonra ise CHP Merkez İlçe Başkanlığı da "yetkisizlik" ve "ihale kanununa aykırılık" gerekçeleriyle Dokuma tahsisinin iptaline ilişkin dava açmıştı. AKP İl Başkanlığı ise kamuoyundaki bu tepkileri bir dosya halinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'a göndermiş ve Dokuma incelemesi tamamlanıncaya kadar alanda herhangi bir çalışmanın başlatılmayacağını açıklamıştı.