Basın Müzesi Düfa ile Yenilendi



145 yıllık Basın Müzesi`nin Çemberlitaş`taki binasının içi Düfa su bazlı inşaat boyaları desteğiyle yenilendi. Maarif Nazırı Saffet Paşa tarafından 1865'te yaptırılan bina, Maarif-i Umumiye Nezareti (Milli Eğitim Bakanlığı) ve İstanbul Darülfünun (Üniversite) hizmetinden sonra Sansür Heyeti'ne ev sahipliği yaptı; 1908`de Şehrülemaneti`ne (İstanbul Belediyesi) devredildi. 1908`den 1983`e kadar Belediye`nin bazı birimlerine hizmet veren bina, bu dönemde Nezih Demirkent`in başkanlığındaki (Türkiye) Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu ile İstanbul Belediye Başkanı Abdullah Tırtıl arasındaki anlaşmayla Cemiyet`e kiralandı.

1984-88 yılları arasında restore edilen bina, 9 Mayıs 1988`de Basın Müzesi olarak hizmete açıldı. Kayalar Kimya markası Düfa ile yenilenen Basın Müzesi, Türkiye`nin tek, dünyanın dördüncü basın müzesi. Basın Müzesi, hem basım teknolojisini hem de bu teknolojiyle üretilen eserleri içermesi bakımından dünyadaki benzerlerine üstünlük sağlıyor.

İçi ve tavanı tamamen yenilenen müzede eserler, güneş ışınlarıyla kendi kendini temizleyebilen, rutubetsiz, temiz ve dekoratif bir çevreye kavuştu.

Bir ay sürdü

Bir ay süren çalışmalar sonucu restorasyonu tamamlanan müzenin, iç cephelerde 'Düfa Silver sentetik nefti yeşil', 'koyu kahve' rengi tercih edildi. Müzenin boya restorasyonunda rutubet, ışık, toz, kir gibi dış etkenlerden eserlerin en az zarar göreceği boyalar tercih edildi.

Kayalar Kimya

1976 yılında Yılmaz Kayalar tarafından kurulan Kayalar Kimya, mobilya endüstrisine ürettiği ahşap boyalarından inşaat sektöründe su bazlı dekoratif boyalara ve bir çok sektöre hammadde dağıtımına kadar geniş bir ürün grubunun üretimini ve satışını yapıyor.