Başkan Gecekonduları Kendi Elleriyle Yıktı



Mamak Belediye Başkanlığı, TOKİ ile iş birliği çerçevesinde 'Yatıkmusluk Kentsel Dönüşüm' projesi kapsamında, 100 gecekondu için yıkım çalışması başlattı. Mamak Belediye Başkanı Gazi Şahin, Altınevler Mahallesi Yatık Musluk Caddesi’nde, hak sahipleriyle anlaşma sağlanan gecekonduların bir kısmını, Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri eşliğinde yıktı.

Şahin, burada yaptığı konuşmada, Yatık Musluk Kentsel Dönüşüm projesinin Plevne Mahallesi, Asri Mezarlık, Demirciler Sitesi ve Samsun yolu arasında uygulandığını belirterek, 22 hektar alan üzerinde 3 etaptan oluşan projede, 2 bin 256 konutun üretileceğini söyledi. 288 konut ve 6 bloktan oluşan 1. etap ile 308 konuttan oluşan 2. etabın tamamlandığını bildiren Şahin, bin 660 konutun üretileceği son etabın kamulaştırma çalışmalarına başlandığını kaydetti. 3. etapla yapımı planlanan 450 konutun ihalesinin önümüzdeki günlerde yapılacağını ifade eden Şahin, bu alandaki yaklaşık 250 gecekondunun da yıkıldığını kaydetti.

Bir yılda teslim

Yapılan konutların 11-13 ay içinde teslim edildiğini belirten Şahin, hak sahipleri ile arsa bedelleri oranında anlaşmaya vardıklarını ve ortalama 200 metrekare civarında arsası olanlara dairelerinin verildiğini söyledi. Şahin, "Bu tür hesaplamalar tapunun arsada yer alan rayiç bedeli de göz önünde bulunduruluyor. Hiç bir hak sahibini evsiz bırakmama yönünde çalışıyoruz. Ancak çok az bir oranda anlaşma sağlanamayan kesimler de var" diye konuştu.

Gecekonduların yıkılarak yerlerine, içinde, parklar, sosyal ve spor tesislerinin yer alacağı sitelerin oluşturulacağını bildiren Şahin, böylece çarpık yapılaşmanın önüne geçtikleri gibi, vatandaşlara daha modern konutlarda yaşama olanağı sunacaklarını kaydetti.

Temel atma töreni Eylül’de

Şahin, bugün yıkılan gecekonduların yerlerine modern konutların yapılması için, Eylül ayı içinde temel atma töreni düzenleyeceklerini bildirdi. Daha sonra, Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, Altınevler Mahallesi Yatıkmusluk Caddesi’ndeki gecekonduların yıkımına başladı. Mahalle sakinlerinden bir kısmı ise gecekondu ve tapulu arsaları olmasına karşın 2,5 yıldır konutlarının teslim edilmediğini ve kendilerinden ödeyemeyecekleri oranda yüksek miktarda para istendiğini öne sürerek, yıkıma tepki gösterdiler.