Başkan Otoyol Müjdesi Verdi



Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi olan İstanbul-İzmir Otoyolu’nun eş zamanlı, her iki taraftan başlayacağını belirterek son noktayı koydu.

İzmir Ticaret Odası (İTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası ve Deniz Ticaret Odası’nın verdiği davette konuşan konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir-İstanbul Otoyolu’nun 7 milyar dolarlık bir proje olduğunu belirterek, Cumhuriyet tarihinde bu büyüklükte bir projenin daha bulunmadığına dikkat çekti, "Bunu da İzmir için yaptık, tercihimizi İzmir’den yana kullandık" dedi.

İki uçtan başlayacak

Yıldırım, İzmir’de otoyolun nereden başlayacağının gündemde büyük yer tuttuğuna değinerek, "Ben de İstanbul ile İzmir’i karşı karşıya getirecek göz var mı? Otoyol yapımına her iki uçtan başlayacağız, ortada bitireceğiz. İşte bu kadar. İzmir de, İstanbul da mutlu olacak. Güzergahta bulunan Manisa ve Balıkesir illerimiz de mutlu olacak. Önemli olan adalettir, herkesin ihtiyacını acil şekilde karşılamaktır" diye konuştu.

Limanda beklemeler

İzmir Limanı’nın ihaleyi alan konsorsiyuma devir işlemleri hakkında da konuşan Yıldırım, yargı sürecinin ağır işlemesinden kaynaklı limanın devri için 2.5 yıl beklendiğini hatırlatarak şunları söyledi: "Bu sürede dünyayı kasıp kavuran ekonomik kriz geldi. Ancak yaşanan ekonomik krizle tüm hesaplar şaştı. Ama buna rağmen limanın en aktif şekilde çalışması için konsorsiyumla görüşmeler sürüyor. Öyle veya böyle noktayı koyacağız, limanla ilgili kararı kısa sürede vereceğiz. İster onlar olur, ister olmasın. İzmir Limanı’nın daha fazla beklemeye tahammülü yok."

Yatırımın maliyeti

Ulaştırma Bakanlığı’nın İzmir ve Ege Bölgesi’ne yaptığı yatırımlar hakkında bilgi veren Yıldırım, İzmir’e 2.3 milyar liralık yatırım yaptıklarını kaydetti. İzmir’e yapılan toplam yatırımın ise 3.8 milyar lira olduğunu belirten Yıldırım, "Yapılan yatırımların yarısını biz yaptık. Bizim İzmir ile böyle bir bağımız var. İzmir ne yurtiçine ne yurtdışına uçuş bağlantısı olmayan bir şehirdi. Bir üçgene sıkışmış taşımacılığı Anadolu’ya yaydık. Haftaya Elazığ’a da yapılacak uçuşlarla 16 ile uçuş yapılır hale gelecek. Doğrudan dışarı uçuşları da başlattık. Artarak devam ediyor" dedi. Havayollarını halkın daha yoğun kullanılması için bu alanda serbestleşmeye gittiklerini aktaran Yıldırım, İzmir Havalimanı’nın dış hatlara açılması için ise 350 milyon liralık yatırım yapıldığını dile getirdi.

Çevre yolu uzanacak

İzmir’de Denizli-Aydın’dan başlayan çevre yolunun göreve geldiğinde yüzde 20’sinin tamamlanmış halde bulunduğunu belirten Yıldırım, "İzmir’i kuşatan çevre yolunu yaptık. O yol olmasaydı İzmir çıkmaz sokaktı. Şimdi o yolu Sasalı’dan alıyoruz, ileriye Harmandalı’na taşıyoruz. Çalışmaları süren birinci etaptan sonra, Aliağa’ya kadar uzanan ikinci etapla devam edeceğiz. Harmandalı’na hemen yapım talimatı verdim" dedi.