Başkan Topbaş; “Belediye Şirketlerinin Bilançolarını Yayımlanacağız”



İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2009 Yılı Faaliyet Raporu’nu Belediye Meclisi’ne sunan Başkan Kadir Topbaş, belediye şirketlerinin bilançolarını yayınlayacaklarını açıkladı. Topbaş, “Bakalım diğer Büyükşehir Belediyeleri, CHP’li belediyeler yayınlayacak mı?” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2009 Yılı Faaliyet Raporu’nu Belediye Meclisi’ne sunan Başkan Kadir Topbaş, Meclis Üyelerinin konuşmalarını cevaplandırdı. Belediye şirketlerinin bilançolarını internet ortamında yayınlayacaklarını açıklayan Başkan Kadir Topbaş, şöyle konuştu;

“Şirketlerimizin denetimini zaten ilgili kurumlar yapıyor. Ama CHP’nin iktidar olduğu Büyükşehir Belediyelerindeki denetimleri nasıl yaptıklarını bize gösterirlerse, biz de bunu örnek alırız diye düşünüyorum. Getirip göstersinler bakalım, bizim kadar şeffaf mı değil mi? Görmek isterim. Şirketlerimizin bilançolarını internet ortamında yayınlayacağız. Bakalım diğer Büyükşehir Belediyeleri nasıl yayınlayacaklar? CHP’li belediyeler de yayınlayacak mı? Çok önemli bir söz vardır; ‘Yapamayacağınız şeyi söylemeyiniz. Yapmadığınız şeyi de söylemeyiniz.’ Bir şey söylüyorsanız bunu yapıyor yada yaşıyor olmalısınız.”

“Gayrimenkul satarken alıyoruz da…”

Bazı Meclis Üyeleri’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin gayrimenkullerini sattığına yönelik eleştirilerini de cevaplandıran Kadir Topbaş, “2004-2009 tarihleri arasında satılan gayrimenkullerimizin değeri 1,2 milyar TL. Yine bu yıllar arasında aldığımız gayrimenkullerin değeri de 1,2 milyar lira. Satın alarak ödeme yapmışız, yada başka yere harcamamışız. Bunu stratejik planımızda açıkça görebilirsiniz. Ayrıca, yıllık konsolide bütçesi 18 milyar TL olan bir belediye olarak 8 milyar 54 milyon lira borcumuz var. Vadeleri de 2028’e kadar uzanan uzun vadeler” diye konuştu.

“CHP’liler Beldiyespor ile gurur duymalı!...”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin amatör kulüplere çok büyük yardımlar yaptığını, sadece 2009 yılında okul spor kulüpleri de dahil olmak üzere toplam 80 bin kalem malzeme yardımı yaptıklarını belirten Başkan Topbaş, şöyle konuştu; “Spor kulüplerimize yardım yapmaya da devam edeceğiz. Meclis Üyelerimize de destek verdikleri için teşekkür ediyorum. Ayrıca belediyemizin bir spor kulübü var. Ancak, biz oraya kaynak vermemeye özen gösteriyoruz. Futbolda Süper Lig’de mücadele eden İstanbul Büyükşehir Belediyespor şans oyunlarından ve yayın gelirlerinden pay alıyor zaten. Kulüp başkanımıza ‘bütçenizi yayınlayın. Herkes görsün’ dedim. Bu spor kulüplerindeki arkadaşlarımız çok ciddi başarılara imza atıyorlar. Kazanmayın, yenmeyin diyemezsiniz. Ben bunun CHP grubu tarafından takdirle karşılanacağını sanıyordum. Çünkü bu kulübü kuran 1990’larda Sayın Nurettin Sözen. Bu kulüp başarı elde ediyorsa tebrik edilir, ‘iyi bir noktaya getirdiniz’ denir ve teşekkür edilir. Tenkit edildiğini görünce üzüldüğümü ifade etmek istiyorum.”

“Okul birincilerini istihdam ediyoruz”

Kadro açılmadığı için belediye olarak daha verimli iş üretmek için sözleşmeli personel çalıştırmak zorunda olduklarının altını çizen Topbaş, “Bunu bütün belediyeler yapmak zorunda. Başka türlü iş üretemiyorsunuz. Kadronuz toksa eleman oluşturmak istiyorsanız buna mecbursunuz. Hiçbir siyasi parti, ‘ben asla bu yolu kullanmam ve kadromla yetiniyorum’ diyemez. Biz sözleşmeli personelde daha nitelikli daha ciddi,  ve işimize ihtiyacımız olanları istihdam ediyoruz. Sözleşmeli aldıklarımızın yüzde 6,7’si yüksek lisans, yüzde 76,3’ü de üniversite mezunu. Yüzde 17’sini ise endüstri meslek liseleri gibi okullardan tercih etmişiz. Yani işinize göre nitelikli, hatta okulunda dereceye girmiş insanları bulup, davet edip getiriyoruz. 2004 yılında belediyemizde üniversite mezun oranı 100’de 22 iken, şu anda bu oran 100’de 28’lere çıkmış durumda” şeklinde konuştu.

İstanbul’un coğrafi yapısında metro yapmak zor…

İstanbul’un Avrupa’nın bazı şehirleri gibi dümdüz tabana sahip bir şehir olmadığına ve bu topografya nedeniyle istenilen her yere metro yapılamayacağına işaret eden Başkan Kadir Topbaş, şunları kaydetti; “Eğer E-5’in altından yüzde 2 meyille Haliç’i geçen bir metro yaparsanız, Mecidiyeköy’de yerin 150 metre istasyonuna inmek zorunda kalırsınız. Bir şeyi konuşurken teknik adam olarak bunları bilerek konuşmak lazım. Samimi olarak söylüyorum; Bize doğru plan ve fikir getirenin fikrini burada da hangi siyasi partiden olursa olsun söyleriz ve kendisine teşekkür ederiz. Ecdat böyle yaptı. Gidiniz Gülhane’de kurduğumuz İslam Bilim Tarihi Müzesi’ne bakınız. Oradaki tüm eserlerde kaynak gösterilmiştir. Batı böyle yapmadı. Kaynakçalarını sakladı. ‘Ben buldum’ dedi. Biz ecdat gibi kaynağını söyler teşekkürümüzü de ederiz”
 
İşten çıkan itfaiyeceler bin pişman…

Konuşmasında kendi isteğiyle sözleşme yenilemeyerek işten çıkan 68 itfaiyecinin durumuna da değinen Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Kendilerine çok ısrarda ettik. ‘Gelin sözleşmelerinizi yapın’ diye. Şimdi ben burada sizin siyasi büyüklerinize sesleniyorum; Bizimle imza atmayan bu itfaiyecilerimizle görüşsünler bakalım. Ne diyecekler? Her gün karşıma çıkıp mektup verip ‘Sayın başkanım biz ettik, siz etmeyin. Mağdur olduk, kandırıldık böyle düşünmedik’ diyorlar. Hepsini belge olarak saklıyorum. Ben de onlara ‘Gelin Sayın Kılıçdaroğlu’nu, Sayın Bekaroğlu’nu, Sayın Şener’i çağırın diyin ki ‘bizi bu hale düşürdünüz. Sendikayı da çağırın bizi bu hale düşürdünüz’ diye söyleyin dedim. İşte bu insanları tahrik etti bazı siyasiler. Maalesef ekmeğinden oldu bu insanlar. Sayın Gürsel Tekin’in dediği gibi asgari ücretle çalışmıyorlardı bunlar. Bu arkadaşlar 2600 lira brüt maaş alıyordu, ekmeklerinden oldular. İyi mi etiler kötü mü ettiler, o siyasiler bir değerlendirsinler. Şimdi o insanların iş bulma imkanları yok. Gebze’ye gittim orada bile elime mektup sıkıştırdılar.”

İDO ve İSPARK İstanbul için büyük değer

İDO’nun özeleştirilmesi konusunda da bilgi veren Başkan Topbaş, “Şehir Hatları vapurları özelleştirmenin dışında kalacak. Bandırma- Ambarlı arasındaki ro-ro'yu da dahil ederek satışı gerçekleştireceğiz” dedi.

İSPARK’ın tarihe geçecek bir şirket olduğunu ve bu sayede İstanbul’daki değnekçiliği bitirdiklerini anlatan Topbaş, “Değnekçiler varken İstanbul daha mı rahattı? Eskiden köşelerde deli dumrullar dolaşıyordu. Şimdi otoparklardan gelen paranın belediyenin kasasına giriyor. İSPARK ile ilgili eksiklikler ve yanlış uygulamalar varsa giderilir” diye konuştu.