Başkan Topbaş; “İstanbul’un İlk Rasathanesini Yeniden İnşa Edeceğiz”



“İslam Medeniyetlerinde Astronomi Bilginleri ve Dünya Bilim Tarihine Katkıları” konulu panelin açılış konuşmasını yapan Başkan Topbaş, “Tophane yakınlarında bulanan rasathaneyi Kandilli Rasathanesi ile işbirliği yaparak yeniden inşa etmek istiyoruz” dedi.
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İslam Konferansı Teşkilatı ve İslam Tarih Sanat ve Kültür Merkezi’nin (IRCICA) birlikte düzenlediği “İslam Medeniyetlerinde Astronomi Bilginleri ve Dünya Bilim Tarihine Katkıları” konulu panel Yıldız Sarayı Çit Kasrı’nda gerçekleştirildi.

Panelin açılış konuşmasını yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İslam bilim adamları dönemlerinde Batıdan çok daha ileride olduklarını belirterek, “İslam bilim adamları hiç yüksünmeden kaynaklarını açıklamışlardır. Ancak, Batılı bilim adamları bu başvurdukları kaynakları göstermemişlerdir” dedi.

Panelin İslam bilim adamlarının insanlık adına yaptığı katıkların bilinmesi açısından toplantının büyük bir önem arz ettiğini ifade eden Başkan Kadir Topbaş, İstanbul’un 8 bin 500 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ve dünya medeniyetlerine çok önemli katkılarda bulunduğunu hatırlatarak şöyle konuştu;

“İstanbul’da daha 16. yüzyılda bir rasathane inşa edilmiştir. Tophane yakınlarında bulanan rasathanenin yerine Kandilli Rasathanesi ile işbirliği yaparak, yeni bir rasathane inşa etmek istiyoruz. Öte yandan, Gülhane Parkı’nda inşa ettiğimiz İslam Bilim Teknoloji Tarihi Müzesi İslam bilim adamlarının eserlerini dünyaya anlatmak adına önemli bir adım.”

"İlk rasathaneyi 9. yüzyılda Müslümanlar kurdu"

Panelde konuşan İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu da İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti seçildiği bir dönemde bu panelin düzenlenmesinin büyük anlam taşıdığını belirterek, İstanbul’un son zamanlarda çok önemli bir şehir haline geldiğini, imajını çok iyi bir şekilde yansıttığını söyledi. 2009 yılının Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Astronomi Yılı ilan edildiğini hatırlatan İhsanoğlu, bu anlamada konferansın zamanlamasının çok isabetli olduğunu kaydetti.

İslam tarihi içinde astronominin özel biri yeri olduğunu vurgulayan İhsanoğlu, Abbasiler döneminde 8. yüzyıldan itibaren Müslüman ülkelerdeki bilginlerin, kendilerinden önceki ve çağdaşları olan medeniyetlerden etkilendiklerini, gelişmiş ilk rasathanenin 9. yüzyılda yine Müslüman ülkelerde kurulduğunu kaydetti.

Daha sonraki yüzyıllarda da Müslüman devletlerin astronomi çalışmalarını desteklediklerini belirten İhsanoğlu,”Türkler de astronominin ilerlemesine büyük katkıda bulunmuşlardır. Orta Çağ’da astronomi bilimi hükümdar ve bilimadamı Uluğ Bey döneminde zirveye ulaşmış, Semerkant bilimin merkezi olmuştur. İslam medeniyeti içinde gelişen astronomi bilimi Avrupa'ya aktarılarak Rönesans'a katkıda bulunmuştur” diye konuştu.