Başkan Topbaş: Siyasi Çekişmelerden İstanbullular Zararlı Çıkar



İstanbul Ticaret Odası ile Büyükşehir Belediyesi’nin birlikte düzenlediği Ara Güler’in fotoğraflarından oluşan “İstanbul’da Alınteri” sergisinin açılışına katılan Başkan Kadir Topbaş, törenin ardından gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını cevaplandırdı. Bakırköy E5 otoyolu ile yeni Adliye Sarayı ve Osmaniye Mahallerinin ulaşımını sağlayacak yol ve kavşak çalışmalarının Bakırköy Belediyesi tarafından kamulaştırma yapılmadığı ve bedeli ödenmediği gerekçesiyle yargıya gittiğini belirterek, şöyle konuştu;

“Maalesef yargıya gitti ve bizi 31 milyon YTL’lik cezaya mahkum ettirdi, ancak temyize gittik. Mahkeme devam ediyor. Bakırköylülerin, İstanbulluların istifade edeceği, yargı mensuplarının istifade edeceği bir düzenleme yapıyorsunuz. Bunda kamu yararı var. Belediyenin arazisi demek kamunun demektir. Kalkıp da mahkemeye verilmesi gibi bir yolun tercih edilmesini kesinlikle doğru bulmuyorum. İş yapmaya kalkarken burada birlikte olmamız ve siyasi birtakım düşüncelerimizi yansıtmamamız gerektiğini düşünüyorum. Bu kararın siyasimi olup olmadığını vatandaş daha iyi değerlendirir. Yurttaşlarımız bunu çok iyi okurlar.”

Hizmet ederken asla siyasi taassup göstermediklerini, belediyeler arasındaki hizmet anlayışında siyasi gerginlikler olmasını istemediklerini vurgulayan Başkan Topbaş, yerel yönetimlerin beraber çalışması, birbirine destek olması gereken kurumlar olduğunu kaydetti. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin tüm belediyelerin üzerinde bir şemsiye olduğunu ve şehrin her köşesine ayrım yapmadan çok önemli yatırımlar yaptığını hatırlatan Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Bu bölgelere hizmet yaparken engellenmemizin, ilçe boyutunda ruhsat verilmemesinin ve özellikle bu tip adımlar atılmasının çok hoş ve doğru olmadığını düşünüyorum. Bunun da değerlendirmesini Bakırköylülere ve İstanbullulara bırakıyorum. Çünkü bu kaynaklar hepinizin, herkesin, tüm vatandaşların haklarıdır. Kalkıp da Bakırköy Belediyesinin kendi mülkiyetinde olan bir yere bedel ödememizi ve kamulaştırma yapmamızı istemesi doğru değil. Biz meclisimizde ana muhalefet partisiyle uyum içinde çalışıyoruz. Burada kalkıp gerginlikler, sıkıntılar, siyasi polemikler ortaya koyulduğu takdirde bundan İstanbullular zararlı çıkar. Önümüzdeki yerel seçimlerde yurttaşlarımız bunun değerlendirmesini mutlaka yapacaktır. Umarım gelecekte bizim önümüze böyle engeller koymazlar.”

“Birleştirilen belediyeler daha etkin hizmet verecek…”

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bir başka soru üzerine TBMM’nin belediyelerin birleştirilmesine yönelik kararını doğru bulduğunu ifade ederek, böylece hizmetlerin daha etkin verileceğini söyledi. Kadir Topbaş, “Maalesef kaynakları itibariyle yetersiz olan bazı küçük belediyelerin personel maaşını ödemekte bile zorluk çektiğini biliyoruz. Hizmet yapamama sıkıntıları var. Başta büyük şehirlerdeki beldeler kaldırılarak ilçelere dönüştürülüyor. Diğer illerde de nüfusu 2 binin altında olan beldelerde mahalleye ya da köy statüsüne alınıyor. Bu şu demek değil; Bunlar kalktığı taktirde bu bölgelerdeki kaynak ve imkanların bağlı bulundukları yönetime aktarılması durumunda daha az hizmet verilecek. Biz Büyükşehir olarak İstanbul’un her köşesini ifade eden 5 bin 220 kilometrekarelik alanda hizmet veriyoruz. Her tarafta yatırımımız, işimiz ve izimiz var. ‘Büyüyen ilçeler bunu başarabilir mi başaramaz mı?’ gibi bazı tenkitler var. Buna ben katılmıyorum. Çünkü biz ulaşabiliyorsak, diğer ilce belediyeleri de iyi bir kontrolle bunu yapabilirler. Bunu batıda Almanya 1980’lerde yapmış. Nüfus birimlerini daha da azaltarak hizmeti arttırmış. Bunun kanunun birçok açıdan yararlı bir adım olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

Merkez Bankası İstanbul’un finans merkezi olmasına katkı sağlayacak…

Şimdiye kadar sanayi kenti olan İstanbul’un dünyanın finans merkezi olma şansı bulunduğuna dikkat çeken Başkan Kadir Topbaş, Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınmasını doğru bulduğunu da kaydetti. “İstanbul niye Tokyo ile New York ile yarışan bir şehir olmasın” diyen Kadir Topbaş, şunları kaydetti; “Zaten İstanbul'un geçmiş hafızasında bu var. İstanbul geçmişte Osmanlı döneminde dünyanın en büyük bankerlerinin bulunduğu, dünyanın yönetildiği bir finans merkeziydi. İstanbul’un yine bir finans merkezi olarak dünyayı etkileyecek bir noktada olabilmesi şansı var. Bu fırsatın kaçırılmasını ben doğru buluyorum. Ben Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınmasını doğru buluyorum. Geçmiş yüzyılın mantığında ülke yönetim merkezleri ile birçok kurum ve kuruluş devletçi anlayışla ülkenin merkez noktalarına yakın bir yere toplanırdı. Bu o dönemlerdeki savaş veya ekonomik mantıkla geliştirilmiş bir uygulamadır. Günümüzde yetki ve güç yurt geneline dağıtılmıştır. İstanbul’da bir fuar, turizm, kongre ve finans merkezi olma gücü varsa ki, var. Niye şehrimiz Tokyo ile paralel çalışan, Londra ile paralel çalışan dünyayla yarışan bir şehir olmasın. Bunun trafiğe getireceği yükün ortadan kaldırılması için ulaşım ve alt yapı çalışmalarımız var. İstanbul’u nitelikli bir iş gücünün barındırdığı bir şehir haline getirmeye çalışıyoruz.”

Gişeler öteleniyor, Seyrantepe-Ayazağa trafiği bitiyor…

Gişelerin ötelenmesinin ise uzun zamandır düşünüldüğünü hatırlatan Başkan Topbaş, Gişeler konusunda Başbakanımız bir çalışma yaptırmıştı. Köprüden gişeleri kaldırmak suretiyle ücretsiz hale getirmeyi düşünmediklerini de söylediler. Gişeler belki köprünün ayrışım noktalarına ötelenebilir. Özellikle şehrin giriş noktalarına konulmasıyla ilgili bir çalışma yapılıyor” dedi.

Başkan Kadir Topbaş, Seyrantepe üzerinden ikinci köprüye bağlantı yolu çalışmasının ne zaman biteceği yönündeki sorusu üzerine, çalışmanın bölgedeki trafiği rahatlatmak için uzun yıllardır düşünülen önemli bir proje olduğunu ve birkaç güne kadar bitirileceğini söyledi. Başkan Topbaş, “Birkaç günlük işi kaldı, bitmek üzere. Yolun Seyrantepe bölgesine ciddi bir rahatlama getireceğine inanıyorum. Ama en büyük rahatlığı bu yıl sonuna kadar açmayı planladığımız Şişhane-Atatürk Sanayi Sitesi Metrosu getirecek” şeklinde konuştu.