Başkanlardan İşçi Krizine Son Nokta



Karşıyaka ve Bayraklı arasında yaşanan işçi krizinde başkanlar sonsözlerisöyledi. Ancak sendikacılar, onların önerisini kabul etmedi.

Karşıyaka Belediyesi’ne bağlı Kent A.Ş’den 30 Nisan’da 276 işçinin çıkarılmasının ardından yaşanan 'işçi krizi' nedeniyle Karşıyaka ve Bayraklı Belediye başkanları ilk kez basının önünde bir araya geldi. Bayraklı Belediyesi’nde yaklaşık bir saat görüşen Cevat Durak ile Hasan Karabağ, daha sonra CHP İl binasında İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu ve Büyükşehir Başkanı Aziz Kocaoğlu ile bir araya geldi. Görüşmeye, CHP lideri Deniz Baykal tarafından "arabulucu" olarak atanan eski il başkanı Kemal Karataş da katıldı.

Karabağ: Biz taraf değiliz

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, "Ekonomik, kriz Karşıyaka Belediyesi’ni derinden yaraladı. Bölünmenin ardından yarı yarıya küçülen Karşıyaka’nın hizmet alımında daralmaya gitmesi normal karşılanmalıdır. Şu bilinmelidir ki, Bayraklı Belediyesi yaşanan işçi krizinde taraf değildir. Biz, yasaların öngördüğü gibi hareket ettik. Konuyla doğrudan alakamız olmasa da işçilerimizin mağdur olmasına göz yumamazdık" dedi. Karabağ, çözüme katkı koymak adına, işten çıkartılan Kent AŞ işçilerinden Bayraklı’da oturan 120 kadarını işe alacaklarını söyledi.

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ise, "İşçilerin yaşadığı sıkıntıyı gönlünde hisseden bir başkan olarak, bu duruma gelmiş olmaktan son derece üzüntü duyuyorum. Ancak ekonomik kriz herkesi can evinden vurdu. Krizden en çok da Karşıyaka Belediyesi etkilendi. Yine de hiçbir çalışanımızı mağdur etmemek için 156 işçiyi  Karşıyaka Belediyesi, 120 işçiyi de Bayraklı Belediyesi geri alacaktır. Bu noktada sendikalardan da özveri bekliyoruz" dedi.

Durak: Açıkça işgal var

Durak "Sendika yöneticileriyle de konuştuk. Şimdilik tek sıkıntı sendikalar gibi gözüküyor. 30 Nisan’da gündeme getirdiğimiz 'ücretleri indirelim kimse işten çıkmasın' teklifi de yeniden gündemde. Bu noktada da onlardan destek bekliyoruz. Kimse işi yokuşa sürmesin. Hiçbir işçimizin burnu kanamasın" dedi. Örnekköy Şantiyesi’nde devam eden eylemle ilgili tepkisini de dile getiren Durak, "Orada açık bir işgal var. Hizmetler aksıyor. Bu işgale sebep olanlar yargı önünde karşılığını alacak" ifadesini kullandı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da "Bu tip durumlarda işten çıkarmak yerine ücretlerde indirime gitmek herkes için ortak bir payda sağlayabilir" dedi. Her iki belediye arasında günlerdir mekik dokuyan eski CHP İzmir İl Başkanı Kemal Karataş ise görüşmelerde sessiz kalmayı tercih etti.

Sendika, "Hayır" dedi

Bu arada DİSK Ege Bölge Temsilcisi Azad Fazla, "Başkanların önerisi kabul edilemez. Sendikal örgütlenmenin önünü tıkayan her türlü girişimin karşısındayız" dedi. Bayraklı Belediyesi’nde KENT AŞ işçileri için açılan müracaat masası ile ilgili olarak da, "1 Kişi bile giderse, özür diler çekiliriz" diye konuştu. Azad Fazla, "Ücretleri indirelim kimse işten çıkmasın" teklifi ile ilgili olarak da kendileriyle görüşülmediğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: "Şu an için bu öneri ile ilgili somut bir gelişme yok. Eğer olursa işçilerimizin hak ve hukuklarını göz önünde tutarak en iyisini yapmaya çalışırız."