Balkonlar Otoparka Dönüşüyor!



Eve geldiğinizde otomobilinize park yeri bulmakta zorlanıyorsunuz değil mi? Üzülmeyin yeni CarLoft Sistemi'yle yakında otomobiller balkonlara bile park edebilecek. Geleceğin otomobilleri, benzin yerine çevreye yalnızca su buharı saçan hidrojenle çalışacak. Tehlike anında şoför yerine frene basacak ve manevra yapacak. Güneş ışığının geliş açısına göre rengini değiştirecek. Yeni geliştirilen nano teknoloji temelli boya yardımıyla yıkanmak zorunda bile kalmayacak; zira artık çamura da girseniz araçlar kirlenmeyecek. Hatta kim bilir belki yakında uçmaya bile başlayacaklar.

Eğer yaratıcılık söz konusuysa otomobil sektöründe yeni fikirlerden bol hiçbir şey yok. Bir konu hariç: Otopark sorunu. Arabanız uçsa da kaçsa da günün sonunda aracınızı bir yere park etmek zorundasınız. Peki ama nereye? Sektör otomobilleri bir tuşa basıldığında cep telefonu boyutuna getiremediği sürece park sorunu sürücülerin en büyük kabusu olmaya devam edecek. İyi ama otomobil konusunda bunca yeniliğe imza atan tasarımcılar otopark işine geldiğinde neden daha yaratıcı olamıyor? Aslına bakılırsa bu alanda muazzam gelişmeler var. Ortaya atılan öyle ilgi çekici projeler var ki duyanın adeta dudaklarını uçuklatıyor.

Arabadan in yatağa gir
Dört çocuk sahibi Alman tasarımcı Manfred Dick de birçok insan gibi kendine şu soruyu sordu: Otopark sorunu yaşamadan büyük şehirde yaşamanın hiçbir yolu yok mu? Cevap: Var. Peki nasıl? Dick'in bu soruya verdiği yanıt kısaca CarLoft Sistemi oldu. Diğer adıyla arabanızı yatağınızın ayak ucuna kadar getirme teknolojisi. Hayal mi? Hayır değil. Alman tasarımcı arabasını yeraltı garajları veya caddeye park etmek yerine, asansör sistemi yardımıyla oturduğu dairenin balkonuna kadar kaldırmayı düşündü. Böylece park sorununa çözüm bakımından en çılgın fikirlerden biri doğmuş oldu. Sistem park yeri derdine çok konforlu bir çözüm getirmesinin yanı sıra bina tasarımında da yepyeni bir sayfa açmaya hazırlanıyor.

Türkiye'ye de gelecek
CarLoft Sistemi'yle müşteriler evlerinin istedikleri bir noktasına arabalarını taşıyabilecekler. Bunun için proje aşamasında mimarlarla bir araya gelmek yeterli olacak. Örneğin; aynı 007 James Bond filmlerinde olduğu gibi arabanızı salonunuzun tam ortasına bile park edebilirsiniz. Şu sıralar birçok şirket ortak proje çalışması için sistemin patentini elinde bulunduran Paul-Lincke Höfe firmasının kapısını aşındırıyor. Gelen haberlere göre bu şirketlerin arasında bir de Türk şirketi bulunuyor.

Hayal gerçek oluyor
Hayal mi? Pek değil. Zira proje Almanya'nın Berlin kentinde hayata geçmeye hazırlanıyor. CarLoft sistemiyle donatılmış 224 ve 539 metrekarelik evlerin temeli 2006'ın ilk aylarında atılacak. Bir yıl sonra ise başlangıç fiyatı 450 bin Euro'dan satılacak olan evler yerleşime hazır hale gelecek. Böylece arabayı park ettikten sonra, 'Acaba kapısını kapamış mıydım, peki ya penceresini ya şu avaz avaz bağıran alarm, sakın benimki olmasın?" gibi sorular da tarih olacak.

CarLoft Sistemi nasıl çalışıyor?
-Otopark sıkıntısına çözüm için üretildi.
-Sistem, araçları evlerin içerisine taşıyor.
-Bunun için asansörler kullanılıyor.
-İsteyen arabasını balkona park edebilecek.
-CarLoft'la donanmış ilk evler Berlin'de yapılıyor.
-Binalar 2007'de tamamlanacak
-224 ve 539 m2'lik evlerin fiyatları 450 bin Euro'dan başlıyor.