Başkent Dayanışması 'Barınma Hakkı' için Yürüdü



Barınma hakkı bürosu önünde toplanan bileşen temsilcilerinden Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, sekiz yıldır süreci çok yakından izlediklerini, kentsel dönüşüm için birçok şey söylediklerini, ancak hiçbirinin dikkate alınmadığını söyledi. "Buradaki arkadaşların çok basit bir istekleri var, o da barınma hakkı" diyen Hakkan, Vadi halkının yanında oldukları ve olacaklarını yineledi:

"Türkiye’nin dört bir tarafı kentsel dönüşüme açıldı. Ciddi plan değişiklikleri ile herkesin önünü açıyorlar ve ciddi gelirler elde ediyorlar. Ama buradaki en basit sorunu çözmeye yanaşmıyorlar. İnsanların güvenli, sağlıklı, kendilerine ait bir alanda yaşama haklarını görmezden geliyorlar. Daha önce de Büyükşehir Belediye Başkanı’na basın aracılığıyla burayla ilgili hakemlik yapabileceğimizi söyledik; ama hiçbir adım atmadı. Dikmen Vadi halkının yanında olacağız, çünkü bu bizim mesleki sorumluluğumuz. Buraya yapılan saldırı, ciddi bir saldırı. Bu süreçte de yanlarında olacağız”.

Birleşmiş Milletler raportörleri Ankara’ya geliyor

Hakkan’ın ardından söz alan Mimarlar Odası Ankara Şube Sekerter Üyesi Tezcan Karakuş Candan, Birleşmiş Milletler (BM) raportörlerini Ankara’ya davet ettiklerini söyleyerek, “Başkent Dayanışması’nın yüreği bugün burada atıyor. Yarın buradaki dayanışmayı ve mücadeleyi, kendi mekânlarına taşıyacaklar. Siz nasıl burada direniyorsanız, biz de kendi bulunduğumuz yerlerde herkesin sıcacık bir evinin olması, evinin yıkılıp yıkılmayacağının düşünülmediği bir kent ve bir dünya için bir şeyler yapacağız" dedi. Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm Avrupa camiasına kentsel dönüşüm ile ilgili herhangi bir sorunun olmadığını, halkın tüm taleplerinin karşılandığını söylediğine işaret eden Candan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bunun üzerine Mimarlar Odası Ankara Şubesi, BM'nin iki konut hakkı raportörünü bütün resmi kanalları aşarak Ankara’ya davet ediyor. 29 -30 Şubat tarihlerinde burada olacaklar; kentsel dönüşüm alanlarını inceleyecekler ve herkesin konut hakkına dair burada yaşananları rapor edecekler. Resmi makamlar bunu yapmıyor; zaten üstüne düşenleri yapmadıkları için biz davet ettik”.

"Bu, ortak belleğimize bir müdahale"

Başkent Dayanışması bileşenlerinden Kavaklıderem Derneği Başkanı İsa Çapanoğlu da vadi halkına, "Herkesin, insanca bir yerde yaşamasını istiyoruz. Amerikan filmlerindeki gibi zenginler, çakallarını sizin üstüne salıyorlar; burada hukuk yoktur. Hep birlikte direneceğiz. Buradaki dava bir örnektir, bir göstergedir. Her zaman mücadelenizin yanında olacağız" şeklinde seslendi.

Yaygara Sanat İnsiyatifi adına konuşan heykeltraş Erdal Duman ise, “Buradaki müdahalenin, yaşam alanlarından ziyade, ortak belleğimize bir müdahale olduğunu düşünüyoruz. Bizi bizlerle birlikte tutan bu mekânların zamanla yok olduğunu ve birbirimizle olan temasın da ortadan kalktığını düşünüyoruz ve buradaki mücadelenin sonuna kadar yanındayız” dedi.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, KORDER, Devrimci 78’liler Federasyonu, Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği temsilcileri ve BDP Çankaya ilçe teşkilatı da eyleme destek verdi.