Başkent Doğalgaz İhalesinde Yüksek Fiyat Bekliyoruz



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 5 milyar dolarlık dev elektrik özelleştirme ihalesini değerlendirdi.

Boğaziçi Elektrik, Trakya, Gediz ve Dicle bölgelerinin elektrik dağıtım ihalelerinde ortaya çıkan toplam 5.7 milyar dolarlık fiyatın kendisini şaşırtmadığını belirten Taner, “Bundan sonra da fiyatlar yüksek olacaktır. Yakında Başkent Doğalgaz dağıtımın ihalesi var. Bu ihalede de çok yüksek fiyat bekliyoruz” dedi.

Güvenin

Türkiye’de siyasete ve hükümetin istikrarına olan güvenin, fiyatın yüksek olmasındaki en önemli unsurlardan birisi olduğunu vurgulayan Yıldız, “Bu güven rekabet gücünü de artırmaktadır. İhalede ikinci olanın verdiği fiyat da ortadır. Büyük fiyatlar, hükümetin istikrar ve güven politikasına duyulan güveni gözler önüne sermiştir” diye konuştu.

Sırada üç yer var

Elektrik ihalesinde 21’inden 16’sının tamamlandığını, böylece dağıtım özelleştirilmesinde yüzde 75’lik oranın tamamlandığını belirten Yıldız, geriye kalan İstanbul-Anadolu, Akdeniz ve Toroslar elektrik dağıtımının da kısa süre içinde tamamlanacağını söyledi.

Tüketiciye yansımaz

Yüksek fiyatın tüketiciye yansıyacağı iddialarını kabul etmeyen Yıldız, şunları dile getirdi:“Ulusal tarifeyi biz belirliyoruz. Özelleştirmenin en önemli faydası kaçak elektrik kullanımının önüne geçilecek olmasıdır. Kaçak kullanım ciddi boyutta zarara yol açmaktadır. Bunu da şirket kendi performansıyla gösterecektir. Göstermek zorunda kalacaktır. Kaçak kullanımı önleyemediği takdirde elbette zarar eder. Ancak bunun önlemini alacaklardır. Özel sektörün kayıp-kaçakla ilgili taahütleri vardır. Taahhütler uygulandığında bundan tarife çok daha olumlu yönde etkilenir.”

Türk şirketleri İran’a petrol ürünü satabilir

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Reuters’a yaptığı açıklamada Türk şirketlerinin İran’a petrol satışını destekleyeceklerini belirterek, şunları söyledi: “Eğer Türk şirketleri İran’a petrol ürünleri satmayı tercih ederlerse, biz kendilerini destekleriz. Türkiye’nin İran’a bu ürünleri satmasını durduran bir şey yok.”