Başkente Beş Yıldızlı Hızlı Tren Garı 2013'te



Ankara Hızlı Tren Garı yapılması planlanan alanda yapılan imar değişikliği, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve ardından da Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylandı. Başkent hızlı tren garına 2013 yılında kavuşacak. TCDD Genel Müdürlüğü, Ankara Hızlı Tren Garı yapımı için bu yıl sonuna kadar Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihaleye çıkacak.  Gar, üç yılda tamamlanacak. İhaleyi en kısa işletme süresi öneren firma kazanacak.

Celal Bayar Bulvarı ile mevcut gar binasının arasına inşa edilmesi planlanan Ankara Hızlı Tren Garı, günde 50 bin, yılda 15 milyon yolcu kapasiteli. Zemin katında yolcu dinlenme salonları ve büfeler bulunacak. Garın iki katına beş yıldızlı otel yapılacak. Çatı katında ise restoran ve kafeler olacak. Zemin katının altında peronlar ve bilet satış gişeleri, bir alt katta ise 3 bin araçlık kapalı otopark yer alacak. Yeni garda, aynı anda 12 hızlı tren setinin yanaşabileceği 420 metre uzunluğunda altı hızlı tren hattı, dört konvansiyonel tren hattı ile ikişer banliyö ve yük treni hatları yapılacak.

Hızlı tren garı ile mevcut garın eş güdümlü olarak kullanılması planlanıyor. İki gar binası yeraltından ve yerüstünden bağlanacak. Hafif raylı toplu taşıma sistemi Ankaray’ın Maltepe İstasyonu’ndan yeni gar binasına, içinde yürüyen bant bulunan tünel yapılacak.