Başkente Büyük Bir Konser Salonu Şart



Başkent Ankara’nın nüfusu giderek artıyor ancak kentte artan nüfusa yanıt verecek bir konser salonu bulunmuyor. Kentte var olan konser alanları en fazla 4 bin kişi alıyor ancak bu alanlardan açıkhava konser alanı olarak tasarlandığı için kış aylarında yararlanılmıyor. Kapalı konser salonları içinde en fazla kişi kapasitesine sahip olan Anatolia Showland’in kapasitesi bile 2 bin 900 kişi. Eski Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve CSO Müdürü Hasan Hüseyin Akbulut da Ankara’nın giderek taşralaştırıldığına, kentin kültür - sanat merkezi olması için yapılan projeler olduğuna ancak bu projelerin bir türlü yaşama geçirilmediğine dikkat çekiyor.

Ankara’da bugün başlıca konser salonları arasında, CSO Konser Salonu, Bilkent Senfoni Orkestrası Konser Salonu, Saklıkent, MEB Şura Salonu, İf Performance Hall, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi Kemal Kurdaş Salonu, ODTÜ Çim Amfi, Bilkent Odeon, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Anatolia Showland bulunuyor. Bu konser alanları içinde en yüksek kişi kapasiteli olanlar, ODTÜ Çim Amfi ve Bilkent Odeon. Bu alanlarda yaklaşık 4 bin kişiye konser verilebiliyor. Ancak bu alanlar, açıkhava konser alanı olarak tasarlandığından, kış aylarında herhangi bir etkinlik düzenlenmiyor. Kapalı konser alanları içinde de en yüksek kişi kapasiteli olan salon ise Anatolia Showland. Salon 2 bin 900 kişi alıyor. Ancak bu salon da artık başkente yeterli gelmiyor. Çünkü kentin nüfusu her geçen gün biraz daha artıyor. Saklıkent bugün 3 bin kişiye konser verebilecek nitelikte bir salon ancak bu salon aynı zamanda gece kulübü olarak kullanılıyor. Salonda daha çok gençlere ve üniversite öğrencilerine yönelik konserler veriliyor. Diğer konser salonlarının izleyici kapasitesi ise şöyle:

CSO Konser Salonu 620 kişi, Bilkent Senfoni Orkestrası Konser Salonu 700 kişi, MEB Şura Salonu yaklaşık bin kişi, If Performance Hall 350 kişi, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi 216 kişi.

‘İhtiyacı karşılamada yetersiz’

Yetkililer de şu anda var olan konser salonlarının başkentin nüfusunu karşılayabilecek nitelikte olmadığını dile getiriyor. Var olan konser salonlarının salt konserler için düzenlenmediğini, pek çok konser salonunun bir konferans salonu niteliğinde tasarlandığını belirtiyorlar. Bilkent Senfoni Orkestarası Konser Salonu yetkilileri, Ankara’ya çok amaçlı bir konser salonunun yapılmasının şart olduğunu vurgularken, If Performance Hall yetkilileri de var olan salonların ihtiyaca yanıt verecek nitelikte olmadığını ancak başkent nüfusunun büyük çoğunluğunu memur kesimin oluşturduğunu bu nedenle çok kişi kapasiteli konser salonlarının da iş yapamadığından yakınıyor. Yetkililer bundan 6 yıl önce, Konya Yolu üzerinde yaklaşık 4 bin kapasiteli, T-shirt Disco adında bir konser salonu bulunduğunu ancak bu salonun ekonomik nedenlerden ötürü kapandığına da dikkat çekiyorlar.